Здраве и красота

Ибупрофен при симптоми на настинка и грип

03.04.2024г. / 11 03ч.
Аз жената

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вирусите са важна част от биологичното разнообразие на планетата, дори според някои имунолози ползите от съществуването им надхвърлят вредите, които нанасят. За щастие, повечето от тях не са болестотворни за хората, но има и такива, които могат да влошат здравословното ни състояние. Вирусите, които могат да причинят настинка например са над 200 и докато разпространението на грипа е основно от ноември до февруари, то острите респираторни инфекции се срещат през всички месеци на годината, макар и през есенно-зимния период тяхната честота да е значително по-изразена.

При грипа симптомите са изключително специфични и насочващи за заболяването, но при острите респираторни заболявания клиничната картина може да бъде много разнообразна и припокриваща се, поради което основно значение за доказването им имат лабораторните тестове.

Освен това, грипният вирус е един от малкото, при които освен характерната симптоматика, има и специфично лечение. Започнато навреме, то води до прекъсване на болестния процес. При останалите патогени от този вид често липсва средство, с което да предотвратим размножаването и развитието на причинителя, поради което може да разчитаме единствено на симптоматично лечение.

Без значение каква е причината за появата ѝ, неправилна лекуваната инфекция може да предизвика сериозни уcлoжнeния като бpoнxити, oтити, пнeвмoния, дори инфeкции нa пикoчнитe пътищa (например при стрептококова ангина).

Локализацията на възпалителните промени може да бъде насочваща за вида на вирусния причинител, така например при риновируси е налице развитие на преден ринит; при парагрип – ларингит, бронхит или бронхиолит при малки деца; при аденовируси – възпаление на лимфни възли, фарингит, конюнктивит; за RSV – трахеобронхит, пневмония в кърмаческа възраст.

Често при затруднения с поставянето на диагноза или при липсата на етиологично лечение се разчита изключително на симптоматичното такова, с цел подобряване състоянието на пациента. Групата на нестероидните противовъзпалителни средства има ключова роля, тъй като те намаляват възпалителните прояви, а с това и редуцират интензитета на симптомите. При намаляване на възпалението се подобрява и усвояването на някои медикаменти – например антибиотици.

Ибупрофенът е най-често използваното и предписвано нестероидно противовъзпалително средство. Неговото действие е многоспектърно – той е аналгетик, антипиретик и се характеризира с изразен противовъзпалителен ефект.

Формулата на ибупрофен е открита през 1960 г., докато се провеждали изследвания за търсене на по-безопасна алтернатива на аспирина. Той е патентован през 1961 г., като е първото налично нестероидно противовъзпалително лекарство, което се продава без рецепта. В рамките на този голям период от неговото патентоване са направени редица проучвания върху ефектите и терапевтичната му безопасност.

Действието му се основава на инхибиране синтеза на простагландини, които участват в развитието на възпалителни процеси. Техните повишени концентрации понижават прага на болка и нервните окончания стават по-силно чувствителни на дразнене. Освен за изявата на болка, простагландините са отговорни и за отока на тъканите при травми и инфекции. Чрез блокиране на тези специфични вещества, ибупрофенът бързо облекчава болката и спира процесите на възпаление в тялото.

Ибурапид таблетки включват в състава си ибупрофен, като показания за приложение за повишена температура при грип и простудни заболявания, но също така главоболие, зъбобол, невралгия, болки в гърба и кръста, ставни и мускулни болки, ревматични болки.

Дори наличието на специфично, етиологично лечение не изключва прилагането на симптоматични медикаменти. Тяхното действие е синергично и позволява съкращаване на периода на боледуване, както и намаляване интензитета на симптомите. 

Важно е да отбележим, че при съмнение за вирусна инфекция прилагането на антибиотици няма лечебен ефект и дори може да компрометира чревната микрофлора. Антибиотична терапия се назначава при доказан причинител или при съмнение за вторична бактериална инфекция на фона на развило се първоначално вирусно заболяване.

Референции: 
1. Rainsford KD: Discovery, mechanisms of action and safety of ibuprofen. Int J Clin Pract Suppl. 2003 Apr;(135):3-8; 
2. Rainsford KD: Ibuprofen: pharmacology, efficacy and safety. Inflammopharmacology. 2009 Dec;17(6):275-342.

Тази статия има само информативен характер. При необходимост търсете консултация с лекар.