Здраве и красота

Трикове за премахване на плака от зъбите

Плаката може да доведе до болести на венците и лош дъх

01.04.2024г. / 17 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Красивата усмивка, за която всеки жадува, не е непосилна задача и може да се случи по естествен път. Важно е обаче да имаме добра орална хигиена, да ходим на профилактични прегледи при стоматолог, да мием зъбите си редовно (поне два пъти на ден) и да следим да не се образува плака по зъбите ни.

Плаката представлява лепкав филм от бактерии, който се образува по зъбите ни и може да доведе до много болезнени проблеми, ако не се почиства редовно. Ако не се премахва периодично, плаката става все повече и може да доведе до загуба на зъби, болести на венците и лош дъх. 

В следващите редове ще ви запознаем с няколко идеи как да почиствате плаката в домашни условия и да се предпазвате от образуване на нова плака.

Важно е да уточним, че ако нямате добра орална хигиена и не посещавате редовно зъболекар, само с тези мерки няма да постигнете ефект. Те могат да са ефективно допълнение към вашата хигиена.

Домашен разтвор против плака и за свеж дъх

Трябват ви: анасон, масло от мента, лимон и вода.

Смесвате по няколко капки от всяка съставка в чаша с вода и изплаквате устата със сместа по няколко пъти на ден. Препоръчително е до 5 пъти, не повече.

Свързани статии

Направете си домашна смес, която премахва плаката

Необходими са ви: половин чаша розмарин, половин чаша свежа мента и две чаши вода.

Сложете водата да заври и когато кипне, добавете розмарина и ментата. Оставете сместа да поври около 10 минути, след което я прецедете и отделете в стъклена бутилка. Щом течността се охлади, можете да изплакнете хубаво устата с нея. Използвайте я периодично, за да предпазите зъбите от образуване на плака.

Свързани статии

Кокосово масло

Известно е, че това масло има много полезни качества и едно от тях е, че почиства ефективно плаката, както и оказва превенция срещу образуване на кариеси.

Можете да го използвате като разбъркате 1-2 лъжици кокосово масло и изчакате да се разтопи за около 15-20 минути. След това изплакнете устата си с маслото. Прилагайте го редовно и ще забележите добър ефект.

Свързани статии

Коментирай