Здраве и красота

Околоочният крем като оптимална грижа за очите

Освежете кожата в зоната на очите с помощта на подходящите козметични продукти

12.04.2024г. / 09 17ч.
Аз жената

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: freepik.com.

Снимка: freepik.com.

Пролетната грижа за кожата се състои в обновяване на обичайния ритуал за красота с допълнителни стъпки за повече свежест, блясък и хидратация. Следите от стрес и пролетна умора са видими най-вече в областта на очите – кожата в тази зона е изключително чувствителна, лесно губи тонус и блясък. Това е и зоната, в която се появяват първите признаци на стареене – фини линии и мимически бръчки.

За да възвърнем младежкия вид на лицето е препоръчително ежедневното използване на подходяща козметика за околоочен контур. В тази категория влизат различни видове гелове, кремове и терапии, предназначени за стягане на кожата и избистряне на тена. Оптималната грижа за очите включва редовната употреба на околоочен крем, съобразен с типа кожа, нейната възраст и нужди.

Кога е добре да започнем да използваме околоочен крем 

Формулата на кремовете за очи е богата на подхранващи вещества, които стимулират обновяването на кожните клетки и тяхната еластичност. Околоочният крем се препоръчва като превенция срещу бръчки още преди тяхната поява. Затова можете да добавите към своята ежедневна бюти рутина универсална козметика за очи с фокус върху хидратацията – тя може да бъде под формата на крем или серум, съвместим с крема за лице.

Как да изберем правилния околоочен крем

При избора на подходящ крем за очи е важно да се съобразим с фактори като консистенцията, състава и предназначението.

Според консистенцията 

Кремовете за очи се отличават с плътна и гъста структура, която снабдява деликатната кожа в тази зона с максимално количество хидратиращи и успокояващи съставки. Въпреки това те попиват бързо, без да утежняват и реагират добре в контакт с декоративна козметика като фон дьо тен и пудра.

През по-топлите месеци от годината можете да преминете към околоочен гел – гелообразната му формула има освежаващо действие и тонизиращ ефект, който едновременно хидратира и намалява признаците на умора.

Други популярни продукти в категорията са балсамите за околоочен контур, предназначени за много суха или чувствителна кожа. Те се нанасят с помощта на специален апликатор, който стимулира кожата в областта на очите и така засилва действието на продукта.

Според състава 

Ако търсите крем за очи със специфично действие, обърнете внимание на неговите активни съставки. Някои от най-популярните активни вещества в околоочните кремове са:

Хиалуронова киселина. Околоочните кремове с хиалуронова киселина доставят на кожата необходимата хидратация, елиминират изсушаването и възстановяват в дълбочина. Подходящи са за млада кожа, която има нужда от подобряване на тонуса и свежия вид.

Антиоксиданти. Антиоксидантите се борят срещу свободните радикали, елиминират вредното влияние на околната среда и възвръщат естествената здравина и сияние на кожата. Към тях спадат например витамин Е, витамин C, както и популярният в последните години ретинол (витамин А). Те имат мощно антиейдж действие и се срещат често в кремовете за очи против бръчки.

Флорални екстракти. Високият клас кремове за околоочен контур са базирани на съставки с естествен произход. Натуралните екстракти, извлечени от цветя като роза и камелия, са изключително ценни заради своето уникално действие и благоприятен ефект върху кожата.

Морски водорасли. Екстрактът от морски водорасли е известен със своето успокояващо и възстановяващо действие. На него са базирани цели козметични линии на някои от големите компании в бюти индустрията.

Според предназначението

Ако се нуждаете от ефективна грижа против стареене изберете антиейдж околоочен крем с хиалуронова киселина или ретинол. Комбинирайте го с подходящ серум за очи, който спомага за възстановяване на водния баланс на кожата и подготвя кожата за качествено усвояване на съставките на крема. 

Младата кожа няма нужда от козметика с толкова силни съставки – при нея е достатъчно да наблегнете на редовната хидратация. Използвайте подходящ продукт за околоочна грижа поне два пъти дневно – сутрин можете да нанесете лек гел или серум за околоочен контур, а вечер използвайте крем или балсам с по-гъста овлажняваща формула. 

По време на смяната на сезоните или след продължително излагане на слънце можете да освежите и тонизирате кожата в зоната на очите с помощта на маска за очи. Маските за очи съдържат специален хидрогел с разтапяща се консистенция, която мигновено намалява торбичките и подпухването.

Как правилно се нанася околоочен крем

За да се насладите на най-добър резултат от избрания крем за околоочен контур е нужно той да бъде нанесен правилно. Качествените кремове за очи се отличават с висококонцентрирана формула, затова съвсем малко количество е напълно достатъчно.

След като почистите лицето от грим и замърсявания, нанесете продукта в областта под и над очите с пръсти или с помощта на апликатор. Разнесете го с потупващи движения и изчакайте до пълното му попиване, преди да продължите към следващата стъпка от своя ритуал за красота.

Източник на изображения: freepik.com.

Коментирай