Здраве и красота

5 от най-вредните навици, които дехидратират кожата ви

Лягате си прекалено късно

07.05.2024г. / 08 59ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може би повечето дами искат да са млади за колкото може по-дълго време. Но всъщност целта на всяка от нас трябва да е да изглежда максимално добре за собствената си възраст. Всеки етап от живота има своята красота, а тя безспорно започва с красивата кожа. Как да предотвратим повяхването ѝ и признаците на стареене? Започнете грижата за кожата, избягвайки следните лоши навици:

Консумирате твърде много нездравословна храна 

Безалкохолни напитки, пица, шоколад, торти, пасти, сандвичи, пуканки и гевреци – това са само малка част от изкушенията, пред които се изправяме всеки ден. И макар да ви се струва, че „заслужавате“ да си похапвате вкусно, тези храни са с висок гликемичен индекс (ГИ). Въпреки че са приятни за небцето, те също са известни като една от основните причини, свързани с не малко кожни проблеми. Това е така, защото храните с висок ГИ причиняват повишаване на кръвната захар, предизвиквайки прилив на инсулин. Инсулинът стимулира вашите произвеждащи мазнини хормони, наречени андрогени, а това обикновено води до появата на пъпки и кожни проблеми.

Осигуряването на здравословна балансирана диета от пълнозърнести храни и храни с високо съдържание на протеини е най-добрият начин да поддържате кожата си. Като алтернатива, можете да си направите експеримент и да спрете за известно време нездравословната храна. Гарантирано ще видите подобрение на състоянието на кожата си в рамките на седмици.

Свързани статии

Вземате си твърде горещи душове 

Може би това ще е нещо, което няма да ви е приятно да чуете, но дългите, горещи, релаксиращи душове, които правите, не се отразяват добре на кожата ви. Горещите душове лишават кожата ви от естествените ѝ мазнини, изсушават я и ѝ причиняват дехидратация. Въпреки че кожата ни непрекъснато работи, за да се възстанови, ако често взимате горещ душ, по този начин не ѝ давате необходимото време да направи това. Ако все пак си взимате топъл душ, след това задължително нанесете хидратиращ лосион.

Свързани статии

Лягате си прекалено късно 

Липсата на сън причинява стрес, който влошава състоянието на кожата и води до обриви, подобни на акне, екзема или дори псориазис. По време на сън, кожата ви естествено сама възстановява щетите, които са ѝ нанесени, така че липсата му води до появата на торбички под очите, матов и неравен тен.

Прекалявате с ексфолирането

Прекалено енергичното ексфолиране е един от най-често срещаните и най-лоши навици, които могат да доведат до дехидратация на кожата. Подобно на почистването с гореща вода, прекомерното ексфолиране компрометира бариерната функция на кожата ви, което води до зачервяване, раздразнение и по-бързо стареене. Но не бива да пропускате тази стъпка напълно. Просто избягвайте изцяло абразивните скрабове и почистващи маски.

Свързани статии

Използвате много продукти

Грижата за кожата не би трябвало да е сложна, но претоварването с продукти се превърна в немалка тенденция през последните години. Каква всъщност е истината? Активни съставки като ретинол, гликолова киселина и витамин С са много ефективни за повишаване на блясъка и намаляване на признаците на стареене на кожата. Но само в малки дози. Една добра рутина означава да намерите целеви продукти, които дават страхотни резултати, без да натоварват кожата ви. Никога не комбинирайте прекалено много „лечебни“ продукти (например серуми) едновременно. Съсредоточете се върху почистващ продукт, тонер, серум, овлажнител, продукт за околоочния контур, дневен крем и нощна маска.

Коментирай