Здраве и красота

Каква е връзката между дехидратацията и високото кръвно налягане?

Как недостатъчното пиене на вода може да повиши стойностите на кръвното

28.10.2021г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високото кръвно налягане е една от най-големите предпоставки за сериозни сърдечносъдови заболявания и усложненията от тях – инфаркт и инсулт. При хипертония сърцето използва повече сила, за да изпомпва кръвта към кръвоносните съдове. Това упражнява по-голям натиск върху стените на кръвоносните съдове, което кара артериите да работят по-усилено, според Американската сърдечна асоциация.

Храни при високо кръвно за есенното и зимно меню

Ако високото кръвно налягане не се овладее, това може да доведе до животозастрашаващи увреждания на редица органи в тялото, както и да предизвика инфаркт или инсулт.

Високо кръвно налягане може да се появи по много причини. То може да е моментно състояние под давлението на стреса в ежедневието. Може да се случи поради други заболявания, включително бъбречни, заболявания на щитовидната жлеза, генетични фактори, заболявания на кръвоносните съдове или при прием на някои лекарства, според клиника Майо.

Първичната или есенциална хипертония настъпва по необясними причини, които са субективни. Патогенезата ѝ може да започне още в двайсетте или трийсетте години от живота на човек, като с напредване на възрастта заболяването се развива и задълбочава. Решаващ фактор е и начинът на живот.

5 напитки срещу високо кръвно

Но има и други причини, поради които може да настъпи високо кръвно налягане или да се влоши съществуващата хипертония. Това е дехидратацията.

Нивото на течностите в тялото играе важна роля за поддържането на баланса в кръвното налягане. Когато сте дехидратирани, това може да повлияе на стойностите на кръвното налягане.

Според healthline.com, дехидратацията може да доведе до сериозни здравословни проблеми, както и да причини повишение или пък понижение на кръвното налягане – и двете застрашаващи здравето състояния.

Дехидратацията може да доведе до понижаване на обема на кръвта поради намалено количество течности в организма. Това може да се отрази негативно върху кръвното налягане. При прекалено ниско кръвно налягане органите не получават достатъчно кислород и хранителни вещества, необходими за оптималната им работа. Възможно е някои от органите да „изключат“, ако кръвното е твърде ниско.

6 неща, които да правите при високо кръвно и разширени вени

Но дехидратацията може да има и обратния ефект – да предизвика високо кръвно налягане.

Когато тялото е дехидратирано, според MedicineNet.com, органите трябва да работят още по-усилено, за да компенсират натиска. Бъбреците работят за регулиране на телесните течности чрез задържане на натрий в кръвта, а той от своя страна има свойството да повишава стойностите на кръвното налягане. Ако недостатъчното пиене на течности за вас е ежедневие, значи поставяте тялото си в хронична недостатъчност от течности. Това е сериозна предпоставка за високо кръвно налягане.

Когато сте дехидратирани, мозъкът секретира хормона вазопресин, който стеснява кръвоносните съдове и насърчава тялото да задържа още повече натрий в опитите си да компенсира дехидратацията и нуждата от електролити. Това води до високо кръвно налягане. С течение на времето този процес може да доведе до хипертония, според healthline.com.

Понижете кръвното налягане по естествен път

За да повлияете положително на кръвното налягане, водете активен начин на живот, хранете се здравословно с възможно най-разнообразни храни, спортувайте, пийте достатъчно количество вода.

* Статията е информативна. Ако страдате от високо или ниско кръвно налягане, консултирайте се с лекар.

Коментирай