Здраве и красота

Когато болката превземе ежедневието ни

Как да подобрим качеството си на живот

09.05.2024г. / 08 43ч.
Аз жената

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички познаваме симптоматичната, епизодична болка, която, за разлика от хроничната, може да отмине и без приложението на медикаменти. Независимо от вида ѝ, болката влошава тонуса, работоспособността и дори концентрацията ни, но когато е продължителна и съпътства голяма част от ежедневието ни, последиците за общото ни състояние могат да бъдат по-сериозни и дори да влошат качеството ни на живот. Обичайно, такава болка е проява на друго сериозно заболяване, не отминава спонтанно и често изисква продължителен прием на лекарствени средства.

Докато се търси причината за болка, важно значение има нейното овладяване. В някои случаи диагностичният процес може да се проточи във времето, а редуцирането на симптомите има ключово значение.

Причините за болка са разнообразни, като понякога дори може да се касае за комбинация от етиологични фактори. Най-чести са мускулните и ставни болки, независимо дължащи се на септично или асептично възпаление в тъканите, неврогенната болка след травми и изгаряния, както и т. нар. висцерална болка, провокирана от увреждане на вътрешните органи – например патология в бъбреци, жлъчен мехур, панкреас, черен дроб.

Честа причина за прием на обезболяващи е и главоболието, което в зависимост от своите характеристики се разделя на различни видове, най-често от които е тензионното. Характеризира се с тъпа, непулсираща болка, често двустранна, като обхваща теменната област или врата. Обичайно се появява следобед, след натоварен ден, вследствие на стрес, умора, емоционални конфликти, депресия, дори сдържан гняв. Може да се провокира също и от недоспиване, нередовно хранене, неправилна позиция на тялото, преумора на очите и от недостиг на кофеин.

Главоболие.

Болката е защитен механизъм на тялото, сигнализиращ, че в организма има проблем, който трябва да бъде отстранен, за да не се развият последващи усложнения. В повечето случаи болката има доброкачествен характер, но е възможно проявата ѝ да е свързана с наличие на злокачествено заболяване. Затова методите за овладяването ѝ винаги вървят успоредно и с търсенето на причина.

Обезболяването не води до затруднения в диагностичния процес, защото още в началото се установява вида на болката, нейните характеристики и провокиращи фактори. Но намаляването на болката е изключително важно за пациента, дори и при все още непоставена окончателна диагноза, тъй като в повечето случаи не засяга само съответния таргетен орган, а се отразява на цялото тяло – често пациентите не могат да изпълняват ежедневните си дейности, оплакват се от проблеми със съня, в някои случаи дори и с храненето – при засягане на стомашно-чревния тракт.

Спектърът от медикаменти, които се прилагат за редуциране на болковата симптоматика е широк. Ключово значение има отчитането на ефектите им според придружаващите заболявания на пациента или проявата на индивидуална непоносимост, особено при продължителен прием на обезболяващи.

Активната съставка метамизол (метамизол натрий) притежава силно изразени обезболяващи, температуропонижаващи и спазмолитични свойства. Не предизвиква зависимост, не потиска респираторния център и не повлиява перисталтиката, каквито странични ефекти се наблюдават например при опиоидните аналгетици. Използва се за лечение на болка от различен произход и с различен интензитет, като освен това подсилва действието на спазмолитиците и нестероидните противовъзпалителни средства.

Диалгин

ДИАЛГИН® 1000 mg е лекарствен продукт, който съдържа метамизол под формата на прах за перорален разтвор. Сашетната форма доставя активните вещества в готов разтвор, което съкращава времето за абсорбция от организма и започва да действа по-бързо в сравнение с обикновена таблетка.

От друга страна, високата доза на активната съставка гарантира по-силен терапевтичен ефект, поради което е приложим и при силни болки, дори когато други средства са неефективни или противопоказани. Метамизол е молекула, предпочитана от мнозина, заради доказаното си и продължително действие, както и поради високия си профил на безопасност. Липсата на странични реакции като дразнене и увреждане на стомашната лигавица го прави подходящ и при пациенти с гастрит и язва на стомаха.

В допълнение, Диалгин не съдържа захар и може да се приема както от хора, следящи дневния си прием на калории, така и от диабетици.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Коментирай