Здраве и красота

Защо е важно в диетата ви да има повече фибри

Каква е ползата от наблягането на тях в храненето

09.05.2024г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Защо е важно в диетата ви да има повече фибри

Ако се опитвате да отслабнете или да поддържате фигурата си, както и здравословни нива на кръвна захар, кръвно налягане, холестерол, то фибрите са вашето решение. Диетата, богата на фибри помага да се справите с всички тези предизвикателства, дори повече. Фибрите се грижат не само за стройната ви фигура, но и за цялостното здраве, красотата на кожата, ноктите, косата.

Защо е важно диетата ви да съдържа повече фибри?

Фибрите контролират кръвната захар

Колкото повече фибри добавите към диетата си, толкова по-добре за кръвната ви захар. Няма значение дали страдате от проблеми с кръвната захар, контролът ѝ е важен от гледна точка подобряване на метаболизма и обмяната на всички вещества, не само захарите. Фибрите подобряват чувствителността на клетките към инсулина, което прави усвояването на глюкозата много по-качествено и ефективно.

Фибрите помагат за отслабване 

Фибрите са незаменима част от диетата, защото са добър приятел в контрола на теглото. Като добавите повече фибри към храненето си, това ще ви даде много енергия през целия ден и ще ви предпази от често огладняване. Фибрите осигуряват дълготрайно усещане за ситост. Това помага да се предпазите от похапване на излишни калории между основните хранения.

Фибрите подобряват сърдечносъдовата система 

Фибрите намаляват холестерола и възпаленията в клетките и тъканите. Това оказва положително влияние върху сърдечносъдовия риск, като го понижава. Важно е нивата на холестерол да се контролират, защото натрупването му по стените на кръвоносните съдове води до втвърдяването им, влошаването на еластичността им, което води до стеснения и запушвания.

Свързани статии

Фибрите подобряват храносмилането и изхождането 

Ако диетата ви е богата на фибри, това ще подобри храносмилането, ще намали подуването и тежестта в корема, както и образуването на газове. Фибрите стимулират изхождането и облекчават запека, като правят движенията на червата по-редовни.

Фибрите осигуряват енергия 

Ако добавите повече фибри в диетата си, това ще ви осигури енергия през целия ден. Когато редовно хапвате повече фибри, това ще ви предпази от прегладняване и посягане към калорични и нездравословни храни. И обратното – ако наблягате предимно на простите въглехидрати, това ще ви предразположи към резки скокове и спадове в енергийните нива, ще ви направи мудни и уморени, ще ви накара да посегнете към нездравословни храни.

Фибрите ви предпазват от камъни в бъбреците 

Ако добавите повече фибри към храненето си всеки ден, това ще намали риска от поява на камъни в бъбреците. Фибрите алкализират тялото и така противодействат на сформирането на калциеви камъни, резултат предимно от високата киселинност в организма.

Коментирай