Здраве и красота

Как да се справите с подуването заради консумацията на фибри?

От значение е видът на фибрите и количеството, което консумирате

15.04.2022г. / 05 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фибрите са изключително важен и незаменим макроелемент в храната. Те са необходими за целите на редица процеси в организма. Фибрите подхранват полезните бактерии в червата, като им помагат да вършат работата си в разграждането и усвояването на хранителните вещества. Доброто функциониране на храносмилателната система е пряко свързано с работата на имунната система

Ключови признаци, че тялото ви се нуждае от фибри

Средно човек е добре да приема по около 30 грама фибри на ден, за да се радва на добро здраве. Повечето хора не успяват да приемат нужното количество фибри, защото често пренебрегват консумацията на достатъчно зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Ако се опитате да добавите колкото се може повече от храните богати на фибри, има вероятност да изпитате подуване, газове, дискомфорт, които се свързват с трудната обработка на фибрите

Тялото реагира по различен начин на фибрите. В зависимост от това в какво състояние е чревният ви микробиом, тялото ви се справя с обработката на фибрите по индивидуален начин. Ето защо при някои хора няма никакъв проблем да консумират повече фибри, докато при други се появяват различни видове дискомфорт, свързани с подуване, газове, коремни болки, спазми, диария или запек. 

За да си помогнете в обработката на фибрите можете да наблегнете на консумацията на пробиотични храни, като кисело мляко, ферментирали храни, богати на естествени пробиотици. Тези храни са известни със стимулирането на храносмилането и облекчаването на коремните неразположения. 

5 големи ползи от фибрите

Ако сте забелязали, че фибрите ви карат да се чувствате подути, започнете с минимален прием, който постепенно да увеличавате. Тествайте как се чувствате в продължение на няколко дни и седмици, докато усетите докъде стига толерантността ви към количествата фибри. С течение на времето тялото ви ще свикне да обработва все повече и повече фибри, а подуването би трябвало да изчезне, съветват специалисти пред healthdigest.com. 

Важно е да се консултирате с вашия лекар относно диетата ви и приема на фибри, както и появата на подуване и газове. Той ще определи точната причина за това. 

Според livestrong.com, важно е да съобразявате и видовете фибри, които приемате. Те се делят на разтворими и неразтворими. Неразтворимите фибри са тези, които спомагат за ускоряване на движението на червата и могат да са ефективни в облекчаването на подуването и запека. Сред източниците на този тип фибри са пълнозърнестите култури, листните зеленчуци, кръстоцветните зеленчуци. 

Богати на фибри храни, подходящи за отслабване

Свързани статии

Разтворимите фибри са тези, които поддържат усещането за ситост след хранене. Те имат свойството да забавят храносмилането и усвояването на захарите и въглехидратите от храната. 

Разтворимите фибри се срещат в овесените ядки, плодовете, много от зеленчуците. Най-често те са главните виновници за появата на подуване и газове. Имайки предвид това, опитайте се да проследите от кои точно фибри изпитвате дискомфорт, за да сте по-внимателни с консумацията им. 

Какво трябва да знаем за фибрите?

Прекомерната консумация на който и от двата вида фибри обаче може да причини храносмилателни проблеми. Твърде много разтворими фибри може да предизвика запек, подуване и образуване на газове. Прекалено много неразтворими фибри пък може да доведе до диария, стомашни спазми и болки в червата. Умерената консумация е от съществено значение за балансирана функция на храносмилателната система. 

Коментирай