Здраве и красота

Правилно разресване на косата според типа ѝ

Как да решите косата си така, че да не я увреждате

07.12.2023г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Правилно разресване на косата според типа ѝ

Разресването на косата е ритуал, който всяка жена прави поне веднъж на ден. То обаче трябва да е съобразено с типа коса, за да може едновременно да е ефективно, полезно и щадящо косъма. Разресването на различните типове коси е от значение, за да можете да извадите най-доброто от косата и прическата си. 

Как трябва да решите косата според нейния тип? 

Гъста коса с плътен косъм 

Ако сте горда притежателка на гъста коса с по-твърд, плътен и жизнен косъм, вероятно косата ви е по-скоро тежка, чуплива или много права. При тези типове коси обикновено косъмът е плътен и по-дебел. 

За такива коси е подходяща голямата четка с широка площ и едри зъбчета. Тези четки са подходящи за гъста коса, защото правят прекрасен масаж на скалпа, осигуряват добро разресване на кичурите, като ги обхващат изцяло. 

Свързани статии

Гъстата и тежка коса е предизвикателство за скалпа, защото опъва фоликулите и може да повиши риска от падане на косата. Тези четки са чудесен масажор за скалпа, което подсилва фоликулите, подобрявайки кръвообращението. 

Слаба, рядка коса с тънък косъм 

Тънката и рядка коса с по-мек, слаб косъм се нуждае от щадяща грижа. Важно е да изберете четка с възможно по-мек косъм, дори по възможност естествен. Грубите четки с твърди метални иглички могат да накъсат слабата коса и да я направят да изглежда още по-рядка

Избягвайте да решите бързо и агресивно. Препоръчително е да започвате от краищата, като след като сте сигурни, че са добре сресани, да продължите нагоре. 

Много е важно да не решите косата си, докато е мокра, особено ако е по-рядка и с тънък косъм. Това ще я изтощи допълнително, ще я направи още по-слаба, а може да доведе и до косопад. 

Къдрава коса 

Колкото по-къдрава коса имате, толкова по-малко четки трябва да използвате. Ако имате много къдрава коса със ситни и стегнати къдрици, най-добре е да използвате възможно най-широкия гребен, който можете да намерите. 

Четките не са подходящи за къдрави коси, защото накъсват косъма, правят го изпръхнал и развалят стегнатостта на къдриците. 

Коментирай