Здраве и красота

Най-добрите домашни маски за по-гъста коса

Използвайте силата на природните съставки

16.12.2023г. / 12 50ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако мечтата ви е да имате гъста, силна и здрава коса, със сигурност сте проучили всякакви видове процедури и продукти. Но понякога отговорът може да бъде в най-простите неща – като например домашната грижа. В следващите редове ще ви предложим няколко маски, които можете да направите сами, у дома. Ето ги и тях:

Маска за коса с лавандула и розмарин 

Лавандулата и розмаринът не просто миришат невероятно. Според едно изследване, ежедневните масажи на скалпа със смес от лавандула, розмарин и други етерични масла действително могат да помогнат за насърчаването на растежа на косата. Това е доста силно твърдение, което се нуждае от повече проучване. Но ако искате здраво изглеждаща коса и скалп, тези резултати може да означават, че това е може би най-добрата маска за сгъстяване на косата. Как да си я приготвите? В малка купа смесете заедно 5-10 капки етерично масло от лавандула, 5-10 капки етерично масло от розмарин и 2 с. л. разтопено кокосово масло. Нанесете върху косата, като обърнете специално внимание на корените, където възниква растежът на косата. Масажирайте маската в скалпа. Оставете да престои поне 45 минути, след което измийте с шампоан. Ако имате фина коса, може да се наложи да измиете косата два пъти. Използвайте веднъж седмично. 

Мощна активна маска за растеж 

Тази маска за коса е създадена с помощта на мощни естествени съставки, които са заредени с хранителни вещества и витамини, които укрепват корените на косата и предотвратяват различни неприятни проблеми. Какво ще ви е необходимо, за да си я приготвите: 1 ч. л. амла на прах, 1 ч. л. шикакай на прах, 1 ч. л. сапунени ядки на прах, 2 ч. л. сусамово олио и 1 ч. л. гел от алое вера. Вземете купа, сложете всички билкови прахове в нея и ги разбъркайте. След като сте готови, добавете гела от алое вера, сусамовото олио и разбъркайте старателно, за да получите готова гъста паста. Нанесете маската върху чист скалп и масажирайте с върховете на пръстите си за няколко минути. Покрийте косата си с чиста шапка за душ или найлонова торбичка. Оставете маската да престои върху косата около 30-40 минути. След като сте готови, измийте косата си с мек шампоан. Използвайте тази маска поне два пъти седмично, за да постигнете гъста и лъскава коса. Избягвайте използването на сешоар след маската. Стойте далеч от слънцето поне 6 часа след третиране на косата с тази маска.

Маска за бърз растеж с канела и кокосово масло 

Кокосовото масло присъства в много различни рецепти за маски за коса поради неговите хидратиращи и овлажняващи свойства. Канелата пък има антимикробни свойства, които помагат на косата ви да расте, тя помага и при пърхот, косопад и укрепва космените ви фоликули. Когато се прилага върху косата ви, канелата стимулира циркулацията в скалпа, подобрява притока на кръв към космените фоликули и води до стимулиран растеж на косата. За да си приготвите тази страхотна маска, ще ви трябват само: 1 с. л. кокосово масло и 1 ч. л. канела. Смесете тези две съставки в купа. Разделете косата, наведете главата си и започнете да нанасяте по скалпа, като използвате върховете на пръстите си, за да масажирате и втривате маската. Вържете косата си и я покрийте с шапка за душ или кърпа. Оставете да престои около 30-45 минути и след това измийте както обикновено. Препоръчително е тази маска да се използва веднъж седмично.

Домашна маска за интензивен растеж 

Лесно ще направите тази чудесна маска, за която ще ви трябват следните съставки: 1 с. л. гел от алое, няколко стръка пресен розмарин, 2 с. л. зехтин, 3 капсули масло от витамин Е и балсам за коса. Смесете всички съставки (без балсама) заедно и разбъркайте до гладкост. Прецедете сместа, преди да я нанесете върху косата си. Изсипете сместа в буркан или малка купа и добавете няколко чаени лъжички балсам, за да я сгъстите. Разбъркайте добре и нанесете на чиста коса. Оставете да престои 30 минути и измийте както обикновено.

Коментирай