Здраве и красота

Как да си набавим колаген?

30.10.2023г. / 15 41ч.
Аз жената

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: Pexels.com.

Снимка: Pexels.com.

Тялото на човек е изградено предимно от кости, мускули и мазнини. Освен всички органи, в нас има и един друг градивен елемент, който поддържа телата ни цели и това е колагенът.

Колагенът се намира в костите, кожата, сухожилията и мускулите ни. Това е най-богатият протеин в нашето тяло и е вещество, което му осигурява здравина и структура, а липсата му води до редица здравословни проблеми. 

Колагенът съставлява една трета от протеина в човешкото тяло. Молекулите на повечето колагени са опаковани заедно и образуват дълги и тънки фибрили. Тези структури от белтъчни молекули действат като поддържащо скеле една към друга и дават на кожата и тъканите здравина и еластичност.

Още от 25-годишна възраст нашето производство на колаген започва да намалява. До 50 годишна възраст сме загубили около половината от колагена си – и тази възраст за жените може да съвпадне с менопаузата, тъй като спадът в нивата на естроген също е свързан с намаляващото производство на колаген.

Съществуват над 20 вида колаген, но първите 3 вида съставляват около 80-90 процента от него. 

Тип I – Той представлява 90 процента от целия колаген в тялото на човек и помага за поддържането на клетките и тъканите заедно в кожата, костите, зъбите, сухожилията и фиброзния хрущял.

Тип II – Той се намира в еластичните хрущяли.

Тип III – Той поддържа структурата и целостта на органите, мускулите и артериите.

Колагенът е неразтворим белтък и усвояването му през стомаха е изключително трудно. Единственият начин е чрез приемането на хидролизиран колаген на прах, така наречения колаген хидролизат. Това е обикновен колаген, на който белтъчната молекула е натрошена на съставните си части. Те от своя страна представляват малки молекули, които могат да бъдат директно усвоявани от организма ни и влизат директно в кръвния поток, за да бъдат доставени до клетките, които се нуждаят от тези градивни елементи.

За какво можем да използваме колаген хидролизата?

За лечение на остеоартрит

Тези добавки могат да помогнат при лечение на остеоартрит. Проучване е установило, че добавките с колаген намаляват болката и подобряват състоянието на хора с този проблем. Тъй като добавката се абсорбира от тялото, той се натрупва в хрущяла и това помага за възстановяване на извънклетъчната матрица.

Хората, страдащи от болки в ставите, артрит или други свързани със ставите състояния, могат да се възползват от колаген под формата на хранителна добавка за облекчаване на дискомфорта и подобряване на подвижността на ставите.

За подобрение на кожата

Хубавата и здрава кожа съдържа солидно количество колаген. Когато той намалее в тялото, това си личи предимно с появата на фини линии и бръчки, отпускане, неравномерен тен и старчески петна. 

Изследвания са доказали, че приемът на колаген за кожа под формата на добавка може да подобри цялостното усещане и вид. Хората приемали колагенови добавки веднъж дневно са дали информация, че имат подобрение в еластичността на кожата си дори само след месец. Освен това се справя успешно и с появата на стрии и целулит.

Съдейства за по-бързо заздравяване на рани

Добавките на базата на хидролизиран колаген могат значително да подобрят заздравяването на наранявания, изгаряния и рани.

В помощ за намаляване на килограмите

Учени установяват, че колагеновите пептиди оказват влияние върху намаляването на телесните мазнини. 

Приложение

Много от колагеновите добавки се предлагат под формата на капсули, таблетки и прах и много от тях съдържат и антиоксиданти, като витамин C например. 

В зависимост от целите, препоръчителната доза може да варира от 2,5 до 30 грама на ден. Най-важното условие за дългосрочна полза на хидролизирания колаген е това да бъде навик, а не краткосрочно действие. 

Преди да започнете да използвате каквито и да било добавки е добре да се консултирате с вашия лекар или специалист, който най-добре ще знае от какво и колко имате нужда.
 

Коментирай