Възможни причини за промяна в цвета на менструацията

За какво подсказват различните изменения

25.06.2024г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Има няколко възможни причини за промяна в менструацията. Снимка: istock.

Има няколко възможни причини за промяна в менструацията. Снимка: istock.

Менструацията е индивидуална за всяка жена. И все пак има някои параметри и показатели, които се считат за норма. Един от тях е цветът на менструацията. Смята се, че в рамките на нормалното оцветяване на менструалния цикъл варира между няколко нюанса на червеното – от цвят на червена боровинка до няколко тона по-тъмен нюанс. 

Има някои възможни, които биха могли да са основа за промяна на  цвета на менструацията. Добре е да им обърнете внимание, за да сте сигурни, че всичко със здравето ви е под контрол. 

Какви са възможните причини за промяна на цвета на менструацията?

Гъбички 

Гъбичките причиняват промени в течението между менструалните цикли, като може да се появи гъст секрет. В напреднала фаза на инфекцията секретът може освен да има силен неприятен мирис да добие и твърда консистенция, подобна на извара. Цветът на менструацията също може да се повлияе и да добие по-тъмен към кафяв цвят. 

Червен цвят със изразени сиви оттенъци 

Такъв нюанс на менструацията обикновено настъпва при бременност. Ако не сте сигурни направете тест. Ако пък вече сте бременна е добре да го повторите или да посетите незабавно наблюдаващия гинеколог, защото в някои случаи такъв цвят може да подсказва спонтанен аборт. 

Високи нива на естроген 

При дисбаланс в нивата на половите хормони, секретирани от яйчниците – естроген и прогестерон, могат да настъпят промени в цвета на менструацията, като той става плътен, тъмночервен и може да съдържа съсиреци. Обикновено такива изменения настъпват при висок естроген и нисък прогестерон. 

Свързани статии

Инфекции, предавани по полов път 

Различните инфекции могат да предизвикат промени в цвета на менструацията. В много от случаите цветът може да избледнее до оранжево, да бъде придружен от лош мирис, сърбеж, дори болки в напреднала фаза. Всеки сигнал заслужава внимание, затова не пренебрегвайте промените, които наблюдавате. 

Бавно оттичане на кръвотечението 

Обикновено този феномен се счита за индивидуална особеност и не се смята за някакво опасно състояние. При него се наблюдава потъмняване на червения цвят на менструацията, като той става тъмночервен, понякога почти на пръв поглед черен. Причината е бавното отделяне на менструалната маса и задържането ѝ в матката. 

Внимание! Статията има информативен характер и не замества консултация с лекар.

Свързани статии

Коментирай