Здраве и красота

Как да намалите продължителността на менструацията

Естествени методи за скъсяване на цикъла

11.06.2023г. / 06 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструацията е особеност на женския организъм, която е не просто предизвикателство, но може да е и спънка за редица ежедневни дейности за жените, особено ако протича прекалено дълго. 

Как да се храним през различните фази на менструалния цикъл

Някои жени имат късмета менструацията им да трае няколко дни, но други имат по-продължителен цикъл, който трае повече от седмица. Ако цикълът продължава прекалено дълго и е по-тежък, обилен и със силни болки, това прави ежедневните ви дейности повече от трудни. 

Как да скъсите менструацията? Как да накарате цикъла си да трае по-кратко? 

Ето няколко хитри начина да намалите продължителността на менструацията си. 

Тренировки и упражнения 

Колкото и да не ви се правят физически упражнения по време на цикъл, положете тези усилия, защото тренировките могат да са особено полезни в скъсяването на времетраенето на менструацията. 

Тренировките, особено по-интензивните, имат свойството да намаляват продължителността на цикъла. Освен това те намаляват болките и появата на съсиреци. Потискат крампите и спазмите в корема, като това прави протичането на цикъла по-леко. 

Колко кръв губите по време на менструален цикъл?

Здравословно хранене

Здравословната промяна в храненето помага да имате по-лек и балансиран цикъл. С помощта на някои билки можете да намалите обема на кървене, да намалите болките и спазмите. Включете повече билкови чайове, канела и джинджифил в ежедневното си хранене по време на цикъл. 

Повече секс 

По време на цикъл вероятно не ви е до секс, но оргазмите помагат за намаляване на продължителността и тежестта на цикъла. Оргазмите допринасят за изтласкването на кръвта от матката по-бързо, свиват тъканите, а това намалява продължителността на цикъла. 

Проблеми с менструацията, които не трябва да игнорирате

Не използвайте тампони 

Тампоните са удобни, но те причиняват задържане на кръвта и отделените тъкани по-дълго в матката и влагалището. Употребата на превръзки е по-добрият вариант, защото така отпадните тъкани и кръв напускат тялото по-бързо. 

Противозачатъчни

Ако цикълът ви е прекалено тежък и продължителен, консултирайте се с гинеколог, който да определи дали е необходимо да приемате противозачатъчни таблетки. Те балансират менструалния цикъл, нормализират продължителността, обема и тежестта му. 

Как диетите причиняват спиране на месечния цикъл?

Акупунктура и нагревки 

Акупунтурата може да е полезна за балансиране на менструацията. Нагревките с топъл компрес върху корема и кръста също благоприятстват по-лекото и бързо протичане на цикъла.  

Коментирай