Без олио и без въртене – как правилно да извадим кърлеж от тялото

Кога трябва да се направи кръвен тест

08.07.2024г. / 13 11ч.
Аз жената
Не бива да се размачква кърлежа, когато се вади. Снимка: istock

Не бива да се размачква кърлежа, когато се вади. Снимка: istock

В топлото време един от големите рискове за здравето на деца и възрастни са кърлежите в откритите зелени площи. Как да извадим кърлеж, без риск за здравето, споделя д-р Благовеста Пенчева.

Всеки десети кръвен тест за лаймска болест е положителен. Данните са на частна лаборатория за периода от април до юни включително.

Това е нормално, тъй като това са хора, които имат съмнение и се изследват или по индикации, препоръчани от лекар, или след като са имали резултат от кръвните тестове, който е бил положителен. Те са насочени пациенти, не е някаква извънредна ситуация. Такъв е бил процентът на положителните тестове и през миналата година. Не е притеснително по никакъв начин“, коментира медицинският директор на верига лаборатории д-р Благовеста Пенчева в „България сутрин“.

Не е необходимо да въртим кърлежа по посока на часовниковата стрелка или обратно, категорична е тя.

Когато забележим кърлеж по тялото си, е редно да го извадим с пинсета, без да го притискаме. Повдига се нагоре, за да се издърпа хоризонтално на плоскостта, в която се намира. Ако има затруднение, трябва съвсем леко да се промени ъгълът, за да излезе. С олио също не е редно да се маже. След това кърлежът може да се постави в контейнер и да се занесе в лаборатория до няколко дни. Не трябва да престоява седмица вкъщи“, обясни Пенчева пред Bulgaria ON AIR.

Свързани статии

По нейни думи най-типичен е обривът, подобен на биволско око, като не при всеки можем да очакваме да се получи.

Може да има и по-широк обрив на тялото. До 3-4 седмици след ухапването или когато са налице дори след по-дълъг период симптомите, пациентът трябва да си направи кръвни тестове. Когато има положителен резултат, се провежда блок тест, на базата на който вече може да се проведе терапия“, коментира гостът.

Според Пенчева, ако заболяването не се лекува навреме, може да доведе до ставни болки и да протече много тежко за един пациент.

Изследванията стават готови в деня на вземане на пробата, които са пресяващите кръвни тестове, а другите стават готови за няколко дни. Редно е да се внимава, когато се маха кърлеж на домашен любимец. Не трябва да се размачква, защото всичко се случва. Важно е да се изхвърли. Всяко заболяване като се диагностицира навреме и като се лекува адекватно от специалист, е напълно преодолимо“, добави специалистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментирай