6 храни, които затрудняват червата и подуват корема. Снимка: istock
Ако говорим за неразположения, свързани със стомаха и отделителната система, при повечето дами сякаш тези проблеми са доста често срещани. Но какво може да ги провокира? Вижте в следващите редове.
Първата дума в горното описание сигнализира за проблема. Според специалисти, тялото ви реагира най-добре на храна, която е натурална. Ако нещо е изкуствено приготвено, тялото ви има повече проблеми с преработката му.
Съвети, които можете да опитате: заложете на естествени подсладители като мед, нектар от агаве, плод монк (Monk Fruit) или кленов сироп. Ако имате диабет и искате да избягвате естествените захари, опитайте растителния подсладител стевия.
Лукът съдържа разтворими фибри, известни като фруктан, които могат да причинят пълен „хаос“ в храносмилателния ви тракт. Мощният кореноплоден зеленчук може също така да е малко по-силен, отколкото някои чувствителни стомаси могат да понесат.
Съвети, които можете да опитате: суровият лук създава повече проблеми от сготвения, така че, ако лукът води до подуване на корема, но искате да запазите тази противовъзпалителна храна в диетата си, първо го обработете термично. Лукът на прах също е опция.
Преработените зърнени храни и техните продукти, като бял хляб, бял ориз и бяла паста, са с ниско съдържание на фибри и могат да причинят повече запек от пълнозърнестите храни. Това е така, защото обработката премахва триците и зародишните части на зърното. По-специално, триците съдържат фибри – хранително вещество, което добавя обем към изпражненията ви и помага за тяхното движение.
Много проучвания свързват по-високия прием на фибри с по-нисък риск от запек. Малко проучване от 2022 г., включващо 25 възрастни със запек, установило, че високият прием на фибри значително намалява тежестта на запека им. Следователно, ако страдате от запек, може да се възползвате от постепенно намаляване на приема на преработени зърнени храни и замяната им с пълнозърнести храни. Важно е също да знаете, че с увеличаването на приема на фибри, трябва да увеличите и приема на течности. Това е така, защото фибрите привличат вода в червата и ако не пиете достатъчно вода, това може да влоши състоянието ви.
Консумацията на храни с високо съдържание на натрий може да предизвика задържане на вода, което може да доведе до подуване на корема. Избягването на натрий не означава просто да не използвате сол, тъй като сол може да се намери в повечето преработени и пакетирани храни, включително супи, хляб и други солени бързи храни.
Тези зърнени култури са пълни с фибри. Но си струва да се отбележи, че те са богати на неразтворими фибри, които не се разграждат добре по време на храносмилателния процес. (Неразтворимите фибри добавят „обем“ към вашите изпражнения.)
Както беше отбелязано, храните, които не се усвояват добре, често се задържат повече време в червата ви, като те просто ще престоят там и ще ферментират, което пък ще натрупа още повече газове. Глутеновият протеин в пшеницата, ръжта и ечемика също може да доведе до храносмилателни проблеми и подуване на корема, особено ако имате цьолиакия.
Съвети, които можете да пробвате: опитайте зърнени храни като например овес, които може да са по-щадящи за вашия организъм.
Знаете ли, че 3 от 4 души в крайна сметка губят способността си да усвояват лактозата – основният въглехидрат в млечните продукти? Лактозната непоносимост може да причини подуване на корема и други доста значителни храносмилателни проблеми. Списъкът с храни, които не се консумират при подобни неразположения, включва млечни продукти като мляко, масло, сирене, сладолед, кисело мляко и други.
Съвети: разгледайте нарастващия избор от алтернативи на млякото, предлагани в магазините, които предлагат много от същите хранителни и здравословни ползи.