3 безглутенови рецепти за плосък корем

Изберете нещо леко за хапване

21.03.2024г. / 15 00ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Все повече хора обръщат внимание на хранителните си навици и включват към режима си на хранене безглутенови рецепти. Според мнозина, глутенът е отговорен за неприятното чувство за тежест и подуване на стомаха. Непоносимостта към този протеин е всъщност възпалителна реакция на организма. Ако усещате дискомфорт при приема на продукти, съдържащи глутен, може би е добра идея да намалите употребата му.

В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за ястия, които ще ви помогнат да намалите подуването на стомаха. 

Грилована сьомга с нахут 

Необходими продукти:

  • 2 филета от сьомга (185 г всяко);
  • 1 консерва нахут (470 г);
  • 4 с.л. зехтин;
  • ½ глава червен лук; 
  • сол;
  • черен пипер;
  • кимион;
  • пушен червен пипер;
  • кориандър;
  • лют пипер;
  • 1 с.л. лимонов сок;
  • пресен кориандър;
  • настъргана кора от 1 лимон.

Свързани статии

Сложете сьомгата в чиния. Намажете я със зехтин, а след това поръсете със сол, черен пипер, лимонова кора и малко кимион. Загрейте фурната на висока температура (200 градуса) или подгответе за печене грил тиган. Междувременно в голям тиган на средно висока температура загрейте 2 с.л. зехтин. Добавете лука и задушете, докато стане прозрачен (за около 5 минути). Добавете черния пипер, 1 ч.л. кимион, кориандъра, лютия пипер, пушения пипер, лимоновия сок и задушете, докато подправките започнат да отделят аромата си (за около 30 секунди). Добавете нахута и 3 с.л. вода и оставете да къкри, докато нахутът омекне. Разбърквайте често. Поставете рибата с кожата надолу, покрийте (може и с фолио) и гответе без да обръщате, докато сьомгата стане непрозрачна в центъра (за около 8 минути). Разпределете сьомгата и нахута в две чинии, поръсете с кориандър и сервирайте веднага. 

Коментирай