5 трика за забързване на метаболизма за по-лесно отслабване. Снимка: istock
Ако искате да отслабнете, ключът е ускоряването на метаболизма. Никоя диета няма да е така ефективна, ако я спазвате за кратко и ако не се придържате към основната цел – да забързате метаболизма си и да го накарате да работи във ваша полза. Има някои трикове, с помощта на които можете да ускорите метаболизма си и да превърнете тялото си в машина за изгаряне на мазнини и калории.
1. Бъдете внимателни в избора на въглехидрати.
За да ускорите метаболизма е важно да знаете разликата между всички въглехидрати. Бързите въглехидрати, простите захари са тези, които забавят метаболизма ви и ви карат да напълнявате. Трупането на мазнини става неусетно, ако простите въглехидрати взимат превес в храненето ви. Ако наблягате на сложните въглехидрати, съдържащи малко прости захари и изобилие от фибри, това ще ускори метаболизма ви, ще поддържа оптимални нива на кръвна захар и инсулин, ще стимулира топенето на мазнини и освобождаването на енергия.
2. Наблягайте на целите храни.
Колкото повече цели храни ядете, толкова по-бърз ще е метаболизмът ви. Целите храни са необработени и включват основните макронутриенти – протеини, въглехидрати, мазнини и фибри. Избягването на готовите, пакетирани, обработени и предварително овкусени и рафинирани елементи е пътят към бързия метаболизъм, отслабването и поддържането на стройна фигура. А ако съумеете да започнете да приготвяте храната си сами от цели продукти, резултатите ще са още по-впечатляващи.
3. Избирайте храни с противовъзпалителни свойства.
Противовъзпалителните храни намаляват възпаленията в клетките и тъканите, като по този начин подпомагат работата на метаболизма, червата и имунната система.
Противовъзпалителни храни са подправките (джинджифил, куркума, кимион, канела, магданоз, черен пипер, лют червен пипер), листни зеленчуци, зеленчуци от семейство Кръстоцветни (броколи, зеле, карфиол, спанак), зеленчуци богати на бета-каротин (моркови, тиква, сладки картофи). Горските плодове са пример за противовъзпалителни плодове с множество ползи за здравето. Наблягането на всички тях в храненето всеки ден ускорява метаболизма.
4. Пийте много вода и неподсладен чай.
Още един лесен трик за забързване на метаболизма е пиенето на повече течности. Но не какви да е, а чиста вода или неподсладен зелен чай. Зеленият чай има изобилие от антиоксиданти с противовъзпалителни свойства, полезни за обмяната на веществата, регенерацията на клетките, сърдечносъдовата система, червата. Метаболизмът работи оптимално в присъствието на достатъчно полезни течности в организма. Избягвайте газирани, подсладени напитки, алкохол, прясно изцедени плодови сокове.
5. Яжте ферментирали храни.
За да забързате метаболизма си е добре да включите ферментирали храни в диетата си. Те са богати на пробиотици и пребиотици, които подхранват чревната флора, ускоряват обмяната и разграждането на веществата, поддържат храносмилателната система в добро здраве и подпомагат имунитета.