Здраве и красота

5 детокс напитки за рестарт на метаболизма

Започнете деня си свежо

01.01.2024г. / 07 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Прекрасните празнични моменти с близки и приятели са към своя край и е време да нагласим часовниците си и да се върнем към стария работен ритъм. Ако сте прекалили с хапването и пийването около почивните дни, в следващите редове ви предлагаме няколко детокс напитки, с помощта на които ще пречистите тялото и духа си. Ето ги и тях:

Зелен сок със зеле, лимон и краставица 

Зелето и краставицата имат диуретични свойства. Една порция (250 мл) от този сок съдържа само 125 калории. За да си го приготвите, ще ви трябват следните съставки: 1 зелев лист; сок от половин лимон; 1/3 краставица (с кората); 1 червена ябълка (с кората); 150 мл кокосова вода. Измийте добре зелето, краставицата и ябълката, нарежете ги на кубчета и ги сложете в блендер. Добавете останалите съставки и разбийте за около 2 минути. Прецедете сока и го изпийте, за предпочитане неподсладен. Той може да се приготви и съхранява в бутилка или затворен съд в хладилник до 6 часа.

Свързани статии

Чай от хибискус с ягоди

Чаят от хибискус е мощен диуретик, който помага при отделянето на телесни течности и подпомага загубата на тегло. Всяка чаша (250 мл) от него съдържа около 21 калории. А ето и кои са съставките на тази детокс напитка – трябват ви само 1 чаша чай от хибискус и 5 ягоди. Измийте ягодите, отстранете листата, нарежете ги на кубчета и поставете в блендер. След това добавете чая от хибискус и разбъркайте, докато се смесят добре. Изсипете в чаша и изпийте, за предпочитане без подсладител. И този сок може да се съхранява в добре затворен съд в хладилник до 6 часа.

Свързани статии

Напитка с ябълков оцет, лют червен пипер, лимон и вода 

Ако искате да се чувствате свежи и пълни с енергия, опитайте тази детоксикираща напитка. Тя ще ви помогне бързо да изчистите тялото си от натрупаните токсини. Ябълковият оцет съдържа пектин, както и водоразтворими фибри, които насърчават движението на червата. Изследванията показват, че лютият червен пипер може да стимулира кръвообращението и да насърчи храносмилането, а пък водата ще ви помогне всичко да се движи в „правилната посока“. Лимонът не само подобрява вкуса, но също така съдържа и витамин С, който ще даде тласък на имунната ви система. За да си направите тази напитка, пригответе си: 1 чаша вода; 2 с. л. ябълков оцет и 1 ч. л. кайенски пипер, както и сок от половин лимон. Смесете всичко добре в блендер. Изпийте непосредствено след приготвяне. 

Свързани статии

Краставична вода 

Има причина водата с краставици да е толкова популярна. Краставицата е естествен, нежен диуретик, който помага на тялото ви да отдели токсините чрез урината. Водата помага да поддържате тялото си хидратирано и да насърчите движението на отпадъците през червата. А това ще ви помогне да не се чувствате подути. Нарежете една четвърт краставица и добавете парчетата в чаша вода. Пийте на бавни глътки, като по желание можете да добавите и няколко капки лимонов сок. 

Свързани статии

Напитка от мед, лимон и джинджифил 

За да си я приготвите, ще ви трябват: 1/2 лимон, 1 с. л. мед, малко парче корен от джинджифил и 1 чаша вода. За да си направите тази напитка за отслабване, затоплете леко чаша вода. Но внимавайте да не закипи. Използвайте хаванче, за да смачкате корена на джинджифила, или пък го настържете. Добавете лимоновия сок и меда към чашата топла вода и джинджифил. Пийте тази детоксикираща напитка, докато е още топла. Тази освежаваща комбинация от здравословни съставки може да е първото нещо, което да направите сутрин, за да започнете деня си свежи и ободрени. Напитката с лимон и джинджифил може да ви помогне и за засилване на метаболизма. Според едно проучване, проведено от държавния университет в Сан Диего, медът може да предотврати наддаването на тегло.

Свързани статии

Коментирай