5 полезни алтернативи на кафето. Снимка: istock
Ако искате да намалите приема на кофеин, без да губите вкус или енергия, имате много възможности. Вижте в следващите редове няколко варианта, които биха били най-подходящи за вашия начин на живот:
Кафето от гъби е смес от кафени зърна и смлени лечебни гъби или екстракти от гъби. Кафето с гъби обикновено съдържа няколко лечебни гъби, като чага, пуешка опашка, рейши, лъвска грива и кордицепс.
Въпреки че проучванията показват, че добавките с лечебни гъби могат да намалят стреса и да са полезни за здравето на сърцето и когнитивните функции, няма изследвания, които да доказват конкретно здравословните ефекти на кафето с гъби. Въпреки това някои хора съобщават, че преминаването към кафе с гъби помага за намаляване на нервността, свързана с пиенето на обикновено кафе.
Златното мляко е напитка, приготвена с мляко, смляна куркума и други подправки като джинджифил и черен пипер. Куркумата е богата на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, включително полифенола куркумин.
Куркумата е свързана с няколко ползи за здравето, като например потенциално подобряване на симптомите на медицински състояния като остеоартрит, чернодробно заболяване и улцерозен колит (УК), както и предпазване от когнитивен спад при възрастни хора. Можете да си направите златно мляко у дома, като смесите чаена лъжичка смляна куркума в загрято мляко, след което добавите съставки като черен пипер, джинджифил и кленов сироп на вкус.
Топлото какао може да бъде здравословна алтернатива на кафето. Какаото е отличен източник на антиоксиданти, включително флавоноидни съединения като катехини, антоцианини и проантоцианини, които имат мощни клетъчно-защитни свойства. Какаовите продукти имат най-високото тегловно съдържание на флавоноиди от всяка друга храна.
Опитайте да си направите собствено неподсладено какао у дома, като използвате здравословни съставки като какао на прах, неподсладено мляко, щипка канела и подсладител, благоприятен за кръвната захар, като например еритритол.
Кафето от цикория е безкофеинова алтернатива на кафето, направена от корен от цикория. Неговият ядков, подобен на кафе вкус го прави добър заместител за тези, които търсят безкофеинов заместител на кафето. Кафето от корен от цикория съдържа малки количества пребиотично съединение, наречено инулин.
Пребиотиците захранват и насърчават растежа на полезните бактерии в дебелото черво. Бактериите в храносмилателния ви тракт разграждат или ферментират пребиотиците, които освобождават съединения, наречени късоверижни мастни киселини (SCFAs). Тези съединения осигуряват енергия за клетките, които покриват чревния ви тракт, намаляват възпалението и регулират чревното pH, което е от съществено значение за здравето на червата.
Зеленият чай е богат на растителни съединения като катехин епигалокатехин галат (EGCG), който има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Зеленият чай съдържа около 29,4 милиграма кофеин на чаша, много по-малко от това, което се съдържа в кафето. Съдържа и L-теанин, така че ви дава по-успокояваща енергия от кафето. Поради тази причина може да е по-добър избор за тези, които изпитват тревожност след пиене на кафе.
Тази статия има информативен характер. Ако имате притеснения относно здравословното си състояние, посетете незабавно вашия лекуващ лекар.