Менюто е подходящо и при спазване на калориен дефицит. Снимка: istock
Предлагаме ви едноседмично кето меню, което е бюджетно, със сравнително лесни за намиране продукти. То е с малко въглехидрати (под 20–25 г/ден), умерен протеин и достатъчно мазнини. Менюто е подходящо и при спазване на калориен дефицит.
Менюто е гъвкаво – може да се повтарят любими ястия, да се заменят меса/риба според наличностите и цените.
Периодичното гладуване често се препоръчва в съчетание с кетогенна диета. Но мнозина се чудят дали то е препоръчителен за жени. Според д-р Анна Кабека, двойно сертифициран експерт по акушерство и гинекология и експерт по регенеративна и антиейдж медицина: „Фастингът е ключов аспект на здравословното хранене и има много антиейдж ефекти.“
По-специално д-р Кабека препоръчва гладуване на жени по време или след менопауза поради неговите антиейдж ефекти. Например проучване от 2016 г., публикувано в Journal of the American Medical Association, установило, че когато жените са имали 12,5 часа между вечеря и закуска (често срещана форма на гладуване), нощното гладуване сякаш е спомогнало за подобряване на функционирането на имунната система до степен, че е намалило риска от рак на гърдата.
Периодичното гладуване позволява на тялото да си почине от храносмилателните функции и вместо това да се съсредоточи върху основната възстановителна работа и да се възползва от многото други предимства на почивката. С други думи, когато гладувате, енергийните ресурси на тялото отиват за възстановителна работа (като възстановяване на тъкани и балансиране на хормоните), а не за храносмилателни процеси, като например производство на стомашна киселина за разграждане на храната.
Специалистите споделят, че когато жените се придържат към по-лека вечеря и след това се въздържат от хранене около 13-15 часа между вечеря и закуска, те наблюдават подобрения в теглото си, контрола на кръвната захар и др. Д-р Анна Кабека препоръчва на жените да се опитат да избягват храненето след 20:00 часа или да експериментират с хранене само с две хранения на ден, с чай или бульон между храненията, за да се намали гладът.