Здраве и красота

Аминокиселините – ключът за красива и здрава коса

31.08.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Аминокиселините – ключът за красива и здрава коса

Последните изследвания, представени на срещата на Оксфордската Фондация за косата и Европейското изследователско общество показаха, че намаляването на здравината, блясъка и трудностите при оформяне на косата в прическа могат да се обяснят със загубата на малък брой амини.

Д-р Джон Грей, Изпълнителен директор на Фондация за изследване на косата – Оксфорд, Великобритания, твърди: “Проучванията ни започнаха от факта, че почти всички жени забелязват влошаване на състоянието на косата и нейния външен вид с течение на времето. Едни от най-добрите дерматолози и учени обединиха своите усилия при проучванията за структурата на косата, за да разберат този проблем по-добре и да открият неговите корени.

Амините са градивната нишка на живота, има ги още от зората на времето. Нашите клетки използват информацията, закодирана в нашата ДНК, за да комбинират тези изграждащи елементи в различни протеини, от които са изградени мускулите, кожата, косата и ноктите. Косата е изградена основно от кератин (около 90%); кератинът е “най-силният” протеин в човешкото тяло. Протеините са съставени от различни видове амини; кератинът е образуван от около 20 амини. Молекулите на тези амини са жизненоважни компоненти за косата, те я зареждат с живот. Ето защо аминокиселините имат толкова съществено влияние върху външния вид и структурата на косата.

Всички проучвания показаха, че косата може да бъде увредена най-силно от механични и химически фактори. Д-р Рамон Грималт, лектор в клиниката на Департамента по дерматология в Университета на Барселона, Испания, обяснява: “Промените в състоянието на косата е процес, който се получава при съвкупността от ресане, излагане на UV лъчите и замърсяване. Изследванията на учените показаха, че обикновено за период от 3 години съдържанието на амино-протеинов комплекс в косата намалява до 50%; тези изменения в състава на косата водят до нейния нездрав вид, правят я заплетена и без блясък.”

Но най-впечатляващото откритие бе, че загубата на амините не е еднаква в корените и по върховете на косата, а в определена комбинация. Това е комбинация от 6 амини, които с течение на времето се губят от структурата на косата.

“Загубата на тези 6 амини може да породи разлика в блясъка и здравината на косата; косата вече не изглежда добре. Освен това тя се заплита по-лесно, става по-трудна за оформяне в прическа, ако съдържанието на амино-протеиновият комплекс не е еднакво от корените до върховете.”, твърди Д-р Джери Шапиро, Директор на клиниката на Департамента по дерматология в Университета Ванкувър, Канада.

Ако нещо може да възстанови това, което е изгубено, то би могло да увеличи и здравината на косата. Следващата стъпка е да се открие как да се възстановява тази загуба, с което да се повиши здравината и блясъка на косата. “Като въведем амино-протеините в козметичните продукти, можем да направим косата здрава и красива, обяснява Професор Антоанела Тоси, Директор на клиниката към Департамента по дерматология, Университет на Болоня, Италия.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Боряна ( преди 11 години )
Здравейте,бих препоръчала на екипа на "Аз Жената" да изисква от своите коментатори да пишат на родния си, български, език.Как ще опазим езика си, ако пишем с тези непонятни криволици?Млади хора, мислете за това, когато не пишете на кирилица!От редакцията:Имаше време, когато преписвахме коментарите с латиница, дори коригирахме правописни грешки. За съжаление, това време отмина. Да прощават онези, които не знаят или не им е позволено от системата да пишат с кирилица, има и такива. Общуването и размяната на информация са важни, както и родният език, и който както може и знае. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
АНЕЛИЯ ( преди 11 години )
ЗДРАВЕЙТЕ.ОТ ГОДИНА МИ ОПАДА КОСАТА ХОДИХ НА ЛЕКАР И НА ИЗСЛЕДВАНИЯ НО НЕ РАЗБРАХА ЗАЩО МИ ОПАДА МАЗАХ СЕ С КАВО ЛИ НЕ И ПРОДЪЛЖАВА ДА ОПАДА МОЛЯ ВИ КАЖЕТЕ КЪДЕ МОГА ДА НАМЕРЯ ЛАБОРАТОРИЯ ДА ИЗСЛЕДВАМ КОСЪМ ОТ КОСАТА БЛАГОДАРЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Радослава ( преди 11 години )
Здравейте.Аз също имам проблем с косата и аз искам да си я излседвам,ако някои знае къде моля да каже.Мейла ми е:Sky05***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Petya ( преди 11 години )
Kosata mi ve4e nqma predi6niq si vid!Opitvah mnogo ne6ta i postepeno zapo4va da se vyzstanovqva.Balansiranoto hranene,vitaminite i maslata,minimalnoto koli4estvo stres,se6oar i presa sa osnovata na zdravata i krasive kosa!Ne zloupotrebqvaite s prerarati kato pqna,lak i gel!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар