Здраве и красота

Сезонът на смокините

20.08.2009г. / 11 35ч.
Вергиния Генова
Сезонът на смокините

Смокините са изключително вкусни, екзотични и еротични плодове, които не бива в никакъв случай да пренебрегваме. Смокините виреят най-добре в субтропичните и тропичните климатични зони. В България рай за смокините, разбира се, са най-южните ни части като Сандански, Петрич, Синеморец. Ако решите да си отгледате смокиня и в по западните краища ще е една идея по-трудно, но имайки предвид, че климатичните промени са благоприятни за смокините ще успеете дори и в София да хапнете смокини собствено производство, но предимно трябва да се задоволите със сладко от зелени смокини – което също не е за пренебрегване.

Смокинята е не високо, разклонено дърво. На височина достига от 3 до 10м.
Бързо започва да дава плод и живее до 60 години, а в някои региони, дори и над 300 години.  
Узрелите смокини са с различен цвят - от почти бял до тъмновиолетов. Има различни сортове смокини: с различна големина, вкус и цвят, но всички са изключително съблазнителни.
Листата са големи, перести, приличат много на ръка с пет пръста. Може би заради това Адам и Ева са използвали именно смокиновите листа, за да се прикрият след грехопадението, в което лично аз не вярвам, защото са бодливи и неприятни на допир. Освен, ако не са се чувствали наистина изключително виновни и не са поставили началото на садо-мазо-то на Земята.
Смокинята съдържа много полезни съставки, което я прави изключително полезна за консумация. В пресните плодове се съдържат 1.5% белтъчини, 11.5 въглехидрати и съвсем малко киселини.
В сушените смокини протеините са 3,6%, въглехидратите - до 50%, което ги прави още по-сладки и много по-калорични. Ако искате да натрупате килограми сушените смокини са за вас, както и ако имате нужда от възстановяване след тежка болест или операция (214 ккал/100г).
Смокините са богати и на витамини (С, В1, В6), минерални вещества (натрий, калий, калций, магнезий, фосфор). Витаминът В6 е отговорен за производството на  серотонина, известен като "хормона на удоволствието” и прави смокините желан плод както за влюбени, така и за самотни. Яжте смокини и животът ще ви изглежда по-хубав и по-розов.

Единственото, за което трябва да се внимава е да не се окаже, че сте алергични към смокините.
Ако сте чувствителни към сулфити и серен диоксид, трябва да внимавате със сушените смокини, защото обикновено се третират, с цел запазване на дълготрайността им.
Смокините съдържат оксалати, които попаднали в големи количества в организма кристализират и могат да създадат проблеми. Трябва да се има предвид, че оксалатите отнемат от организма калция и трябва да се внимава, особено при хора, които имат остеопороза. Но ако нямате проблеми със стомаха – няма защо да се притеснявате. Единствено не трябва да преяждате системно със смокини. Ако ни останат можем да си направим една хубава ексфолираща маска за лице.

Още по темата:
Пита със смокини
Смокинята
Плодов кейк
Една купичка мюсли на ден

Коментирай