Есента – сезонът на сините сливи. Сините сливи, освен вкусни, са и много полезни. Те имат не малко лечебни свойства, познати са и в народната медицина. Сините сливи съдържат множество витамини: B1, B2, PP, C, провитамин A, както и минерали, микроелементи: натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо.

Сините сливи се консумират освен пресни и на сладко, конфитюр, компот, както и сушени. Сушените сини сливи запазват състава на полезни вещества, но са по-богати на захари и органични киселини. В същото време сушените сини сливи имат значително по-висока енергийна стойност от пресните – 264 кал в 100 грама.

Сините сливи са изключително полезни при авитаминози и анемии, особено при желязодефицитна анемия. При проблеми със стомаха, отхождането и стомашно-чревни заболявания също са незаменим помощник. Препоръчват се и при диети за отслабване. Имат и разслабително действие, подпомагат нормализирането на обмяната на веществата в организма. Сините сливи имат и антибактериални свойства и подпомагат процесите на възстановяване на организма след физически натоварвания или умствена умора. Според учените една слива съдържа такова количество антиоксиданти, колкото в 100 г боровинки!

Сливите се препоръчват и като пикочогонно, жлъчкогонно, хипотензивно, антисклеротично, противодиабетично средство. Компот от сини сливи пък помага при заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето. Сушените сливи са полезни при склероза.

Малко познато е приложението на сушени сини сливи при борбата с мазолите. Рецептата е лесна – няколко сушени сини сливи се обезкостилкостяват и се сваряват добре в мляко. Докато са топли се поставят върху мазола. След няколко подобни процедури мазолът омеква и се изчиства лесно с пемза.

Рецепти със сини сливи:
Пита със сини сливи
Свинско руло със сини сливи
Есенен сладкиш със сини сливи
Сладкиш с овесени ядки и сливи
Праз със сини сливи
Варено жито – ашуре
Лютеница от сини сливи
Синьо мляко
Руло от печена палачинка