Около 700 милиона души в света са с хламидийна инфекция, като всяка година се регистрират от 90 до 200 милиона ново заразени. През последните години Chlamydia trachomatis е водещият полово предаван патоген. Докато преди 20 години бяха “на мода” сифилисът и гонореята, то сега хламидията е най-често срещаната зараза при сексуален контакт без предпазни средства, обяснява д-р Ели Христозова, специалист микробиолог и консултант към пловдивската клиника “Медикус Алфа”. Проблемът, е че се наблюдава “намаляване” на възрастта на заболелите – младите между 16 и 25 години се очертават като една от най-рисковите групи. Висок е рискът от зараза и при хората с безразборни полови контакти. При тези 2 групи честотата на откриване на бактерията варира между 25 – 45 процента. Само 5 – 12 процента е същата при нискорисковия контингент от хора с моногамна връзка. Хламидията е сред основните причинители на стерилитета, извънматочната бременност, преждевременното раждане, спонтанните аборти.

Приема се, че хламидийната инфекция е по-опасна от другите полово предавани болести, защото е скрита. Голям процент от засегнатите са без симптоми, съответно не търсят помощ и не получават лечение, обяснява д-р Христозова. Това не значи обаче, че не предават болестта на своите полови партньори. Chlamydia trachomatis може да се предаде също от майката на плода по време на раждането и да предизвика възпаление на очите и пневмония, която понякога води до летален край на новороденото. Хламидиите са в основата и на синдрома на Райтер, който засяга уретрата, ставите и очите. Инкубационният период (времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми) е 7 – 14 дни.

При жените инфекцията засяга маточната шийка (ендоцервицит) и уретрата (уретрит), може да продължи към маточното тяло (ендометрит) и маточните тръби (ендосалпингит). В повечето случаи липсват характерни симптоми, а ако има оплаквания това е обикновено появата на оскъдно течение, без характерни особености и парене, смъдене при уриниране, неясна болка ниско долу в корема или кървене извън цикъла и след полов акт. Имунитетът е компрометиран и нерядко се наслагват и други инфекции. Хламидия трахоматис сериозно уврежда маточните тръби, намалява тяхната проходимост и води до образуването на сраствания, като в крайна сметка предизвиква стерилитет. Хламидийната инфекция е една от водещите причини за безплодие при жените.

При мъжете от възпалителния процес се засяга главно уретрата. Оплакванията са свързани обикновено с изтичане на минимално количество белезникав секрет от пениса сутрин. При нелекуване инфекцията обхваща простатата, семенните каналчета и също може да доведе до стерилитет, тъй като хламидиите увреждат сперматозоидите, обяснява д-р Христозова. Затова при най-малкото съмнение е добре да се изследвате. Сигурен, бърз и в същото време нескъп метод, е директният имунофлуоресцентен тест. Взима се цервикален секрет от жената, или уретрален секрет от мъжа. Пробата се изследва със специален имунофлуоресцентен микроскоп – съвременна апаратура, притежавана от малко болници, сред които е пловдивската, в която работи д-р Ели Христозова. При излъчването на ултравиолетови лъчи от микроскопа, бактериалните частици покрити с флуорохроми (като хламидията) светят в зелено, обяснява микробиологът. Резултатите са готови само за час. Методът се използва също в диагностиката на редица бактериални причинители като антракс, чума и холера. Използва се и в имунологията за откриване на автоимунни болести като лупус, склеродермия, дерматомиозит, например, посочва още д-р Христозова.

На едната снимка специалист подготвя имунофлуоресцентен микроскоп за работа.
Другата снимка показва флуоресцентно маркирани хламидии, оцветени в зелено.

* * *

Седем съвета как да се предпазим от безплодие