Зелено

Стрептокарпус - вечно цъфтящ и свеж

Как да отглеждаме стрептокарпуса?

14.01.2016г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Стрептокарпусът е много красиво стайно растение. То произхожда от тропическите райони на Южна Африка, Азия и остров Мадагаскар.

Листата на стрептокарпуса са много интересни. Оформени са в розетка, удължени са, релефни и яркозелени.

Стрептокарпусът цъфти почти непрекъснато през цялата година, което го прави прекрасна украса за дома. Цветовете му са в бели, розови, червени, лилави нюанси. Срещат се и смесени разцветки. Цветовете са буйни и кичести, а това истински радва окото.

Местоположение и светлина

Много е важно да се избере достатъчно светло място в дома, на което да се постави стрептокарпусът, но също е важно светлината да е непряка. Това го прави идеален за най-отдалечените от прозорците кътчета, към които обаче навлиза обилна светлина.

Поливане

През лятото поливането е редовно и умерено. През зимата честотата намалява. В топлите дни е добре растението да се пулверизира или полива директно с вода под душа, тъй като обича влагата.

Температура

Подходящите температури за стрептокарпуса през лятото са умерени до топли – между 22 и 27 градуса. През зимата понася и по-ниски – около 10-12 градуса.

Почва

Подходяща почвена смес за стрептокарпуса е такава от торф, пясък, перлит и градинска пръст. През лятото е добре да се подхранва с торове през 2-3 седмици.

Размножаване

Размножаването става чрез вкореняване на отделени розетки или листни резници. Разделянето е най-бързият начин. Новите растения цъфтят и се развиват по-бързо. Резниците се слагат във вода или мокър пясък, докато пуснат коренчета. Покриват се със стъкло или прозрачен найлон.

След като пуснат коренчета се засаждат за постоянно.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай