Цветя

Алстромерия – нежната феерия

Как да отглеждаме алстромерията?

15.01.2015г. / 16 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Алстромерията е прекрасно нежно цвете, често наричано перуанска лилия. Родината й е Южна Америка.

През 18 век е открита и пренесена в Европа. Окраската й е много красива – цветовете й преобладават в оранжевата гама.

Нежната алстромерия се среща в над 70 вида. У нас най-разпространена е тази с розовите багри.

Цветето на пръв поглед прилича на миниатюрна лилия. Оттам идва и прякорът му. Стъблото на растението е силно разклонено. В цъфтящо състояние наподобява храст, въпреки че не е.

Свързани статии

Почва

Алстромерията обича торфени смеси и песъчливи почви. Добре е да се тори с минерални торове от време на време. Важно е почвата да е добре дренирана и обогатена.

Светлина

Изберете слънчево място за позициониране на вашата алстромерия. Тя цъфти от април до октомври в домашни условия. Навън в градината цъфтежът продължава от юни до август. Добре е да поставите алстромерията на много добре осветено място, но не с непрестанна директна светлина, защото ще загине.

Поливане

Алстромерията се полива всеки ден като се внимава почвата да се оттича добре, за да няма загниване на кореновата система. Не допускайте прекомерно пресъхване на почвата, защото е също толкова пагубно за растението.

Температура

Температурата на помещението не трябва да надвишава 20 градуса през лятото. През зимата пък не бива да пада под 8-10 градуса.

Размножаване

Размножаването става чрез разделяне на богатото коренище. Някои сортове се размножават и чрез семена, които е добре да се сеят през април. Обикновено са необходими около 2 години, докато порасне и цъфне новото растение.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай