За дома

Астерискусът – „златната паричка“

Как да отглеждаме астерискус?

15.12.2014г. / 13 17ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Ако името на това цвете ви звучи като Астерикс – галският герой от анимационната поредица за Астерикс и Обеликс – не, това цвете няма нищо общо с тях!

Астерискусът е красиво, свежо и издръжливо саксийно цвете. То е многогодишно и цъфти в яркожълти цветове. Прилича на паричка, затова оттам идва и прякорът му – „златната паричка“.

Цъфти от май до октомври. Листата му са едри и месести, тъй като се среща в топли райони – Португалия, Средиземноморието, Гърция и Канарските острови. Дебелината на листата му е приспособление за задържане на вода в сухи периоди. Затова няма да имате проблеми с поливането.

Астерискусът достига до 25-30 см височина. Цветовете му са леко увиснали. Доста клонесто и пересто е и цъфти до първите студове.

Почва


Растението не е особено претенциозно. Нужна му е отцеждаща се градинска пръст. Хубаво е да я смесите с малко глина и тор. Тори се по-обилно през лятото.

Свързани статии

Местоположение

Това красиво дребно цвете обича слънчеви места. Важно е помещението да е проветриво, ако отглеждате астерискуса на закрито. Тъй като клонките му се спускат около саксията, той е много подходящ и за висящо растение.

Поливане

В периода на израстване се поддържа умерена влажност. Когато растението цъфти се полива малко по-обилно. В никакъв случай да не се допуска прекалено мокрене на почвата. Астерискусът е сухолюбиво растение.

Размножаване

Размножаването става чрез меки резници без цветни пъпки.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай