Цветя

Еантемум – субтропическа цветна експлозия

Как да отглеждаме еантемума?

10.06.2015г. / 13 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Еантемум е красиво цветно растение от семейство Акантови. Среща се в субтропическите райони, главно в Индия. Съществуват около 30 вида.

Еантемумът расте до около 1 м височина. Листата му имат леко яйцевидна форма със заострен връх. Повърхността им е грапава и са с дължина приблизително 15 см.

Цветовете са в лилави, розови и сини нюанси. Срещат се и в тъмнолилаво.

Температура


Температурата, необходима за отглеждането на еантемум, е умерена. През зимата не трябва да пада под 15 градуса, а през лятото – до около 25-28 градуса. В топлия период от годината е добре да се оставя на открито.

Осветление

През лятото еантемумът е добре да се постави на полусянка, за да не попада под преките лъчи на силното лятно слънце. Все пак е хубаво върху цветето да попада ярка, непряка светлина. Сутрин се допускат и неголямо количество преки слънчеви лъчи.

Най-подходящо е източното изложение, тъй като на южно или западно ще се наложи специално засенчване.

Поливане


От началото на активния период през пролетта и на края на есента поливането е обилно. Почвата трябва да бъде винаги влажна, но не подгизнала. През зимата поливането се ограничава.

Свързани статии

Еантемумът обича влажността предвид това, че е субтропическо растение. Периодично пръскайте листата му с пулверизатор. Ако нямате възможност да го пръскате редовно, можете да поставите саксията на еантемума върху поднос, пълен с вода. Това се прави при условие, че помещението е добре отопляемо.

Пресаждане

Пресаждането става всяка пролет. Почвата трябва да е в съотношение 1 част торф към 1 част хумус, 1 част листна почва и 1 част пясък.

Размножаване

Размножаването на еантемума става най-лесно чрез стъблени и връхни резници.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Здраве и красота