Цветя

Хлорофитум - лесен и непретенциозен за отглеждане

Как да се грижим за хлорофитума?

18.08.2015г. / 13 25ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Хлорофитумът е едно от най-непретенциозните и лесни за отглеждане растения в домашни условия. Родината му е Южна Америка. Растението е много свежо и приветливо. Със своята зеленина създава хубава атмосфера и живост в дома.

Хлорофитумът расте предимно като зеленина, но през пролетта или през есента в розетката се появяват малки бели цветчета. 

Много е подходящ за окачване на висяща саксия, тъй като листата му са продълговати и падат, извивайки се красиво надолу. Листата са обагрени в преливащи се зелени нюанси с по-светла ивица по средата.

Местоположение и светлина

 

Поставете хлорофитума на място, огряно от ярка, но разсеяна светлина. Не трябва да е съвсем пряка, но е добре да е обилна. Източен, западен и дори в някои случаи южен прозорец са подходящи. Ако сте избрали южен, трябва да осигурите на хлорофитума шарена сянка.

Температура

Добре е да е умерена. През зимата не трябва да се допускат по-ниски от 18 градуса температури. Ако поставите хлорофитума на перваз на прозорец, той трябва да е отоплен добре. Това се налага не за да не загине хлорофитума, а за да се запази свежият му вид.

Поливане

 

Поливането е по-обилно през активния период от пролетта до есента. Важно е почвата винаги да се поддържа влажна. През зимата поливането се намалява, но не се допуска пресъхване.

Влажност на въздуха

През лятото листата на хлорофитума се оросяват с топла вода, дори може да се прави душ на растението. През зимата също се пулверизира, но само ако е в близост до отоплителен уред.
 

Почва и торене

Не е претенциозен към почва. Подходящи са смеси в съотношение 2 части хумус, 1 част торфена смес, 1 част листна почва и 1 част пясък. Наторяването е добре да се случва веднъж на две седмици. Подходящи са смесените торове за декоративно-листни растения.   

Размножаване

Добре е хлорофитумът да се пресажда всяка пролет. Размножаването му става чрез вкореняване на дъщерните розетки. 

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай