Цветя

Фикус Бенджамин – любимецът на дома

Как да отглеждаме фикус Бенджамин?

18.09.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фикус Бенджамин е едно от най-често срещаните растения в дома и офиса. Това не е случайно. Неговата красива корона и прекрасни лъскави кожести листа са чудна украса, подходяща за увеличаване усещането за домашен уют.

Фикус Бенджамин се среща в Индия, Китай, Югоизточна Азия, Северна Австралия и Филипините. У нас вирее не по-малко добре. При добри условия може да достигне от 2 до 4 метра височина. Той е вечнозелен и храстовиден. Някои разновидности добиват и дървовидна форма, когато листата по долната част на стъблото окапят.

Местоположение и светлина

Бенджаминът се нуждае от много светлина. Затова е препоръчително да се постави на възможно най-осветеното място в дома с пряка слънчева светлина до обяд, а след това може и с косвена. Но е важно да е добре осветено.

Не премествайте често Бенджамина от едно място на друго, защото е чувствителен и листата му може да започнат да пожълтяват и падат. Въртете го от време на време, за да не расте изкривен в посока към светлината.

Поливане

Поливането е сравнително рядко. Поливайте Бенджамина само когато почвата започне да засъхва. За сметка на това пък той обича високата атмосферна влажност. Можете да пръскате листата с пулверизатор или да осигурите косвено овлажняване на въздуха.

Важно е в почвата да не се задържа вода. Тя трябва да е много добре дренирана. За целта можете да подредите ред камъчета на дъното ѝ, преди да засадите своя фикус Бенджамин.

Почва

Почвата за Бенджамина трябва да е водопропусклива. Иначе растението е без особени претенции за сместа.

Важно е да се подхранва през пролетта до есента през около 2 седмици. Течните торове, богати на желязо са подходящи, за да поддържат наситения зелен цвят на листата.

Подрязване

Фикус Бенджамин изисква подрязване, когато най-високите клонки вземат превес над останалите. Така ще се запази красивата форма на короната на растението.

Свързани статии

Температура

Подходящата температура за Бенджамина е умерената. Трябва да го предпазвате от резки температурни колебания, защото е чувствителен.

Размножаване

Размножаването е трудно. Става чрез калеми и не всеки би се справил добре. За онези, които държат да опитат – долните листа на калемите се подрязват. Оставят се да изсъхнат добре. След това се потапят в мокър пясък или съд с вода, докато пуснат коренови мустачки. Като вклините калема, притегнете добре с връв, за да се прихване добре.

* * *
Снимки: wikimedia commons; iStock; flickr

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 6 години )
Това на пъурвата снимка НЕ е бенджамин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар