Цветя

Кенгурово цвете – красиво, но и с много претенции

Как да го отглеждаме

09.07.2019г. / 09 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кенгуровото цвете е много интересен вид, който е слабо познат у нас, отглежда се трудно, но пък усилията си заслужават, защото е изключително интересно.

Ешолция – лесна за отглеждане украса за градината>>>

Кенгуровото цвете е многогодишно тревисто растение, което достига височина около 60 см. Расте доста бавно и трябва да сте търпеливи. Отглежда се в домашни условия. Наименованието си получава като прякор, даден от австралийски ботаници, заради формата на съцветието, което наподобява лапа на кенгуру. Наричат го още „кенгурова лапа“ освен кенгурово цвете.

Цветовете му са много интересни, мъхести и тръбовидни, които го правят така оригинално. Листата му са яркозелени, заострени. Някои видове имат леко синеещи листа. Цветовете обикновено са обагрени в жълто-зелено, червено, розово.

Доротеантус или обедно цвете>>>

Местоположение и светлина

Кенгуровото цвете много обича светлината. Важно е тя да е колкото се може по-ярка, но не пряка. Мястото, което ще изберете за растението, трябва да е защитено от течения. От голямо значение за преживяването на растението е през зимата да продължите да му осигурявате достатъчно обилна светлина.

Поливане

Поливането е умерено и редовно. Важно е почвата да не изсъхва, защото ще засъхнат и пъпките на растението. Препоръчително е водата, с която поливате, да е престояла или преварена и охладена. Не трябва да е варовита. През зимата поливането се разрежда. Растението не се нуждае от допълнителна влага.

Свързани статии

Температура

Градусите през пролетта и лятото трябва да са умерени – около 20-22 градуса. През зимата не трябва да падат под 10. Това е абсолютният минимум.

Газания – слънчева украса за дома>>>

Почва

Най-подходящата почвена смес за кенгуровото цвете трябва да съдържа листовка, чимовка, пясък в съотношение 4:2:1. Не трябва да се допуска засъхване на почвената смес. През 2 седмици поливайте с минерални торове за зеленолистни растения в активния период.

Размножаване

Кенгуровото цвете се размножава чрез семена и чрез разделяне на коренището. Ако разделяте коренище, трябва да подрежете листата на новото растение, като ги съкратите наполовина.

Снимки: iStock

Коментирай