Цветя

Ешолция – лесна за отглеждане украса за градината

От какво се нуждае красивото растение

28.05.2019г. / 09 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ешолция, наричана още калифорнийски мак, е много красиво цвете, чиято родина е западната част на Северна Америка. Най-много се среща в Калифорния, където вирее като многогодишно растение благодарение на топлия и влажен климат. У нас обаче се отглежда като едногодишно цвете заради по-тежките условия през зимата.

Растението израства много бързо след засяване. Необходим му е около месец, за да израсте. Какво още му е нужно?

Красиви декорации със сукуленти

Местоположение и светлина

Ешолцията се нуждае от много ярка пряка светлина, за да цъфти обилно в характерните си наситено оранжеви цветове. Засадете го на възможно най-светлото място в градината.

Почва

Почвата за ешолцията трябва да е песъчлива, за да наподобява тази в родната Калифорния. Освен това е добре да е по-суха. Растението не обича твърде мократа почвена смес, причиняваща гниене в кореновата система.

Поливане

Поливането е рядко и оскъдно, колкото растението да не умре. Ешолцията няма особена нужда от вода, поради полупустинния релеф, от който произхожда.

Температура

Това красиво цвете е топлолюбиво, затова е задължително да бъде отглеждано на добре огряно от слънцето място. Не понася измръзване. През зимата температури от -4, -5 градуса или по-ниски могат да нанесат необратими щети на растението.

Червена емилия – рядка и красива

Размножаване

Размножаването на ешолцията става единствено чрез семена. Засяват се направо в градината, ако отглеждате растението на открито, или в саксията, в която ще се развива възрастното растение.

Ако засадите ешолциите рано напролет, те ще се развият и разцъфнат по-рано, което означава, че ще се разклонят и образуват нови стъбла и цветове по-бързо. Те имат невероятната способност да се разсаждат сами, което ги прави чудесен избор за градински площи с песъчлива и суха почва, в която друго не може да вирее добре.

Снимки: iStock

Коментирай