Цветя

Доротеантус или обедно цвете

Как се отглежда

16.05.2019г. / 08 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Доротеантусът е прекрасно едногодишно тревисто растение, което има много красиви цветове, наподобяващи разноцветни маргаритки. Наричат го „обедно цвете“, защото разцъфва на обед, когато слънцето грее най-силно. Ботаническото му наименование доротеантус му е дадено от един от откривателите му, който го кръщава в чест на майка си Доротея.

Родното място на доротеантуса е Южна Африка. Там той расте като многогодишен сукулент. В Европа обаче по-често се срещат едногодишни видове, тъй като през зимата трудно преживяват условията навън. Познати са повече от 350. Стъблата на повечето са къси, листата са дебели и сочни, продълговати, в повечето случаи светлозелени. Цветчетата наподобяват тези на паричката или маргаритката.

Калатея – тропическа красота с шарени листа

Местоположение и светлина

Доротеантусът се нуждае от силна пряка слънчева светлина, за да расте и цъфти пълноценно. Важно е мястото, което ще изберете да е защитено от ниски температури и течения. Северните первази и места в градината са най-неподходящи.

Поливане

Не е нужно да поливате често обедното цвете. То предпочита сухата почва. Поливайте от време на време, когато пръстта пресъхне. В началото след самото засяване е препоръчително да се полива по-често, но след израстване на растението поливането се разредява максимално.

Почва

Почвата за доротеантуса трябва да е много лека, задължително да съдържа пясък за добър дренаж. Останалата част от почвената смес спокойно може да бъде заета от обикновена градинска пръст. Няма специални изисквания за подхранване на почвата. В повечето случаи не се налага наторяване.

Температура

Подходящата температура за обедното цвете е умерената. Не понася застудявания. Градусите не трябва да падат под 15-18, в противен случай растението може да загине.

Червена емилия – рядка и красива

Размножаване

Тъй като видовете у нас са едногодишни, размножаването става чрез семена. Те са много малки. Засяват се през март в отделни кутийки като за разсад. След покълването младите растения се вкореняват лесно, като температурата трябва да е около 18 градуса. Засаждат се на разстояние около 25 см.

Снимки: iStock

Коментирай