Цветя

Строманте и великолепието на цветните му листа

Как да отглеждаме растението

11.07.2019г. / 07 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Строманте е много интересно декоративно растение, отглеждано заради великолепието на листата му. Принадлежи към семейство Марантови. Родината му е Централна и Южна Америка.

Листата на строманте са заострени, изпъстрени с различни цветове. Дължината им може да достигне 40 см. Лъскави са и могат да са обагрени в зелено, червено, кремаво, лилаво, заради което може да се обърка с калатеята.

Домашни растения, които облекчават симптомите на алергия>>>

Някои видове могат да достигнат приблизително 1,5 м височина при подходящи условия. Повечето обаче са компактни и нискорастящи, но разпростиращи се на ширина.

Местоположение и светлина

Строманте винаги трябва да е на добре огряно от светлина място, но светлината не трябва да е пряка, защото цветовете на листата му избледняват, а растението изсъхва.

Поливане

Полива се обилно, но след като горният слой на почвата е добре изсъхнал. Поливането се намалява през есента и зимата, когато е преминал активният период на растението.

Влажност

Най-голяма важност от всички компоненти на отглеждането на строманте има влажността. Тя трябва да е висока непрекъснато. За целта листата се опръскват редовно. Още по-добре би било, ако поставите растението в широка чиния, пълна с вода, която да се изпарява постоянно. Корените не трябва да са нонстоп потопени във вода, затова поставете саксията върху ред камъчета.

Как да отглеждаме здрави и жизнени сукуленти?>>>

Температура

Строманте изисква високи температури. Те не трябва да падат под 18 градуса през цялата година. Особено зле му се отразяват резките промени в атмосферните условия. Важно е да е добре защитено от течения.

През лятото най-добре му се отразяват от 22 до 25 градуса.

Почва

Най-добрата и подходяща почвена смес за строманте е хумус, листовка и пясък в съотношение 2:1:1. Пясъкът е необходим, за да осигурява добър дренаж. Препоръчително е почвата да се подменя всяка година с прясна смес.

Ешолция – лесна за отглеждане украса за градината>>>

Размножаване

Размножаването става най-лесно чрез разделяне на коренището. Засадете младото растение в новата саксия с почва, същата като на възрастното растение. Покрийте младото строманте с найлон, за да му осигурите подобни на оранжерия условия.

Снимки: iStock

Коментирай