Цветя

Лаватера – нежност и красота в едно

Как да отглеждаме това цвете

20.07.2019г. / 06 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лаватера е много нежно и красиво цвете. Съществуват около 25 вида лаватера, които виреят добре в различни райони на земята – от Южна и Средна Европа до Азия, Северна Америка, дори Австралия.

Червена емилия – рядка и красива>>>

Лаватера може да се отглежда като едногодишно и като многогодишно растение. Съществуват и храстовидни видове. Някои сортове могат да достигнат височина до 2 метра.

Листата на лаватерата са тъмнозелени, назъбени и неравномерни. Разположени са нагъсто около стъблото.

Цветовете са фуниевидни, много нежни и красиви. Срещат се в жълто, лилаво, розово, червено, бяло.

Местоположение и светлина

Лаватера обича добре осветените места или леко засенчените. Вирее и на пряко слънчево изложение, което я прави чудесна за отглеждане на открито в градината или на балкона.

Лапагерия – растение с нежни висящи цветове>>>

Температура

Цветето не понася застудявания и затова е трудно да се остави да презимува на открито. Предпочита умерени към високи градуси през лятото и не по-ниски от 10 през зимата.

Почва

Важно е почвата за лаватерата да е рехава и добре пропусклива. Трябва да се подхранва веднъж в месеца с минерални торове за цъфтящи растения.

Роео – мексикански огън у дома>>>

Поливане

Поливането е обилно и редовно. Не трябва обаче да се задържа вода в саксията и почвата. Дренажът е от голямо значение. Влага не трябва да се задържа.

Калибрахое – експлозия от цветове и аромат>>>

Размножаване и пресаждане

Най-лесно лаватерата се размножава чрез семена. Засяват се през есента или рано през пролетта. Температурата трябва да достигне 15 градуса, за да могат семената да покълнат.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време