Цветя

Стокезия – как да я отглеждаме?

Нежно растение с красиви цветове

01.11.2019г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стокезия е многогодишно красиво растение, което цъфти най-често с приятни лилави цветчета. Цъфтежът започва в средата на лятото. Височината на цветоносните клонки достига до 30-40 см. Лилавите цветове са най-разпространени, но съществуват и разновидности на растението, цъфтящи в бяло, розово, синьо, жълто.

Лаватера – нежност и красота в едно

Местоположение и светлина

Стокезията се нуждае от обилна светлина, за да расте и да цъфти обилно. Поставете я на източен, западен или южен перваз. Понася и полусянка.

Температура

Минималната температура за растението през зимата е не по-малко от 7 градуса. През лятото максимумът е 27-28 градуса.

Поливане

Стокезията се нуждае от умерено поливане. Важно е да се внимава да не се преполее, защото корените загниват. Прекаленото засушаване също не е препоръчително.

Кенгурово цвете – красиво, но и с много претенции

Почва

Цветето не е претенциозно към почвата. Обикновената градинска пръст, примесена с малко торф е подходяща. Важно е да има добър дренаж, за да не задържа излишна вода.

Аспидистра – лесна за отглеждане красавица, която носи късмет на дома

Засяване

Семената се засяват през пролетта. Младите растения израстват бързо и още през лятото започват да цъфтят. Семената се посяват на плитко. Саксиите се поставят на пряка слънчева светлина. Поливат се редовно и умерено до покълването. Младите растения се разсаждат в отделни саксии и се поставят на непряка обилна светлина.

Снимки: iStock

Коментирай