Цветя

Как да отглеждаме ехиум или пурпурен пламък

Това растение има невероятен аромат

17.08.2020г. / 10 06ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Ехиум е изключително красиво растение, което достига височина около 30 см. Цветовете му приличат на малки камбанки, които са подредени в продълговато съцветие, наподобяващо свещ. Цъфтежът е най-често в лилаво. Среща се и в синьо, бяло, розово и тъмнопурпурно.

Цветето има невероятен аромат. Маслото, извлечено от неговите цветове се използва в козметиката и медицината заради подхранващите си свойства.

Местоположение и светлина

Ехиумът обича слънчевите места и добре огрените от светлината первази и райони в градината. Най-добре се чувства на южно изложение, западно и източно. Понася и леко засенчване. За да цъфти добре е нужно да е огрян от слънцето през по-голямата част от деня.

Шефлера – лесна за отглеждане

Температура

Растението понася студ. Може да оживее до -3 градуса през зимата на открито. През лятото оптималните температури за ехиума са 25-27 градуса.

Почва

Подходящата почва за отглеждане на ехиум трябва да е леко песъчлива, да е много добре дренирана, за да не се задържа никаква влага в нея.

Растения, които прочистват въздуха вкъщи

Поливане

Поливането е умерено и редовно. През пролетта и лятото е по-обилно, а през зимата по-оскъдно.

5 лесни за отглеждане цветя, с които да украсите градината

Засаждане

Ехиумът се размножава чрез семена. Те се засаждат в началото на април в малки плитки съдове за разсад. След като покълнат след 2-3 седмици, младите растения се засаждат за постоянно в големи съдове или в градината.

В средата на май младите растения се вкореняват на разстояние поне 40 см, за да имат възможност да се развият.

Снимки: Pixabay

Коментирай