Зелено

Шефлера – лесна за отглеждане

Красиво дърво вкъщи

02.07.2020г. / 07 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Шефлера е невероятно красиво зелено растение от семейството на бръшляна. Родината му е Австралия. Изключително непретенциозно и лесно за отглеждане. Красотата му се крие в интересните му кожести листа, които са запазена марка на шефлерата. Височината на растението в домашни условия може да достигне 2 метра, а на ширина шефлерата може да се разпростре до 70 см – 1 м. Расте бързо и радва окото и атмосферата в дома.

Неорегелия – магически цветове в красива розетка

Шефлерата може да се насърчава чрез подрязване в зависимост от това каква посока искате да ѝ дадете – могат да се подрязват както странични клони за повече височина, така и върхът, за да се контролира височината.

Местоположение и светлина

Шефлерата се нуждае от средно количество светлина. Предпочита добре осветените места, но не и пряката слънчева светлина. Понася много добре и полусенчести към сенчести места. Важно е само степента на осветеност да няма рязка граница от твърде светло към внезапно тъмно.

5 лесни за отглеждане цветя, с които да украсите градината

Поливане

Поливането задължително трябва да е с престояла вода на стайна температура. Тя трябва да е мека и да не съдържа хлорни частици. Полива се умерено към рядко. Когато горният слой на почвата е изсъхнал е време за поливане. Трябва да се следи почвата да не пресъхне прекалено и да се напука, защото е вредно за растението.

Температура

Шефлерата вирее най-добре и се разлиства при постоянна температура от около 20 до 23 градуса. През зимата температурата не е добре да пада под 10 градуса.

Акебия – шоколадовата лоза

Влажност

Високата влажност е полезна за шефлерата. През лятото листата се опръскват с пулверизатор, за да се повиши влажността. Важно е и да се проветрява често помещението, в което е растението, но да се пази от течение.

Свързани статии

Почва

Подходящата почва за шефлерата е съдържащата повече хумус. Шефлера се нуждае и от редовно подхранване с хранителен разтвор през около 2-3 седмици. Наторява се между април и септември, когато е активният ѝ период.

Пресаждане

Пресажда се всяка година в по-дълбок и широк съд. Почвата трябва да е редовно обогатявана и аерирана.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време