Цветя

Сциндапсус – красива падаща зеленина

Как да отглеждаме сциндапсус

19.10.2021г. / 11 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сциндапсус е прекрасно зеленолистно цвете, което обича да се катери или да се стича каскадно надолу във висящи саксии. Листата му са обагрени в чудесни шарки, които правят това растение така интересно. Стъблата му са крехки и увивни. С тяхна помощ сциндапсусът се катери или се спуска надолу, като разклоненията му образуват изключително интересни форми.

Отглежда се много лесно. Подходящ е за дома и офиса. Не изисква особено специални грижи.

Ерантис или зимен кукуряк – как да го отглеждаме

Местоположение и светлина

Сциндапсусът се нуждае от обилна светлина. Добре е тя да не е пряка, въпреки че и пряка не би му се отразила толкова зле. Важно е да се постави на място, добре защитено от течение.

Поливане

През пролетта, лятото и есента се полива обилно. През зимата поливането намалява до оскъдно. Почвата се оставя да изсъхне леко и чак тогава се полива. Важно е да не остава вода в чинийката.

Температура

Сциндапсусът предпочита умерена температура през лятото и през зимата. Градусите през зимата не е добре да падат под 10-13, а през лятото понася и жеги, но предпочита температури от порядъка на 22-25 градуса. Не го поставяйте в близост до отоплителни уреди или климатици.

Замия – красива палма в дома

Почва

Сциндапсусът не е претенциозен към почвата. Може да го засадите в почвени смеси за зеленолистни растения и храсти. Добре е да е дренирана. Не се налага специално подхранване.

Пресаждане

Няма нужда от задължително пресаждане при отглеждането на сциндапсус. Ако се разлисти прекалено или стане твърде висок, пресадете го в по-голяма саксия със същата почвена смес.

Растения, които прочистват въздуха вкъщи

Размножаване

Размножаването става лесно чрез резници, засадени през пролетта и лятото. Добре е почвата да се поддържа сравнително суха, докато резниците се захванат. Не излагайте на слънчева светлина. В този период растението е добре да стои на сянка или полусянка.

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време