Цветя

Лилиум – съвети за отглеждане и буен цъфтеж

Как да засадите, поливате и отгледате това растение

06.04.2023г. / 09 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лилиумът е едно от най-красивите и кичести градински цветя. Неговите прекрасни цветове са незаменима украса както за градината, така и за балкона. Може да се отглежда и в широки кашпи, което го прави чудесен за любителите на домашното градинарство.

Камелия – прелест и зиме, и лете!

Среща се почти из цялото земно кълбо на различни ширини. Климатът у нас му се отразява добре и дава възможност за неговото разнообразие от форми, цветове и цъфтеж.

Местоположение и светлина

Лилиумът се нуждае от много обилна, но непряка светлина. Най-добре би било, ако го отглеждате вкъщи, да го поставите на източен или западен перваз или балкон, така че огряването да е временно, а не през целия ден.

Ако отглеждате лилиума в градината, шарената сянка ще му се отрази перфектно. Важно е обаче да не е прекалено сенчесто, а светлината да преобладава, за да може цветовете му да се развият кичесто и с наситени нюанси.

Почва и наторяване

Лилиумът не е особено претенциозен към почвата. Обикновената градинска почва е подходяща за него. Ако е обогатена с хумус и малко пясък, растението ще се чувства още по-добре. Може да вирее и в глинести почви, но те отново трябва да съдържат хумус и пясък, за да не загние кореновата му система и да се осигури добър дренаж.

Цимбидиум – най-красивата орхидея

Лилиумът се нуждае от допълнително подхранване и наторяване по време на цъфтежа и активния период на израстване, като оборският тор е най-подходящ.

Поливане

Лилиумът се нуждае от редовно и обилно поливане, за да цъфти кичесто и с много наситени цветове. Това е много важно предимно в активния период на цъфтеж. Задължително е да се осигури добър дренаж на почвата, за да не се задържа влага от активното поливане. Не трябва да се допуска изсъхване на почвата.

Свързани статии

Размножаване

Лилиумът е луковично растение. Луковиците се засаждат през пролетта, когато температурите са вече по-високи през месеците март и април. Можете да ги вкорените и през есента, като отново не трябва да е прекалено студено. Под луковицата се поставя малко пясък и едри камъчета за добър дренаж.

Ерантис или зимен кукуряк – как да го отглеждаме

Ако засаждате луковиците в саксия е важно тя да е по-дълбока и широка. Луковиците трябва да са на дълбочина поне 5-6 см. Ако ги засаждате в градината дълбочината е още по-голяма – около 20 см. Не поставяйте луковиците прекалено близо една до друга, за да им дадете достатъчно пространство да се развият, без да си пречат. Наоколо и под тях разпръснете малко пясък.

Снимки: iStock

Коментирай