Цветя

Хлорофитум – съвети за отглеждане и буен растеж

Как да се грижите за това растение

10.04.2023г. / 06 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хлорофитум е едно от най-красивите и интересни растения, които можете да отглеждате вкъщи. То е вечнозелено, кичесто и интересно с разнообразието си от форми, нюанси на зеленото и прекрасни щрихи, ивици и пръски по продълговатите си листа. Въпреки че не цъфти, хлорофитумът заслужава специално място в дома ви заради уникалната си красота.

Граптоверия – как да отглеждаме нежния сукулент

Местоположение и светлина

Хлорофитумът предпочита обилна и ярка светлина, но непряка. Добре е да е на силно осветено място, а ако е в градината, важно е да има шарена сянка, в която слънчевата светлина да преобладава. Ако отглеждате хлорофитум вкъщи, източните и западните прозорци са най-подходящи.

Поливане и влажност

Активният период на растението е от пролет до есен. В тези месеци е препоръчително почвата да се поддържа винаги леко влажна, но не мокра. Това означава да поливате редовно, но умерено. През зимата поливането става по-оскъдно.

Аглаонема – как да я отглеждаме

Влажността на въздуха за хлорофитума трябва да е по-висока, особено през лятото. Добре е да пръскате листата с престояла на стайна температура вода. През зимата опръскването също се препоръчва, но по-рядко и е важно хлорофитумът да стои далеч от парно или климатик.

Почва и подхранване

Хлорофитумът не се нуждае от специално наторяване, въпреки че не би отказал да го подхранвате в активния му период. За да подхраните хлорофитума ви е нужна смес от хумус, торф, листовка и пясък, като хумусът трябва да преобладава. Можете да подхранвате растението с тази смес на 2-3 седмици.

Какви цветя са подходящи за подарък за отделните зодии

Температура

Най-добрата температура за хлорофитума е умерената. Той расте по нашите ширини, което предполага оптимални температури от порядъка на 18 до 25 градуса. През зимата не се препоръчва преохлаждане на растението, затова е добре помещението да е отоплено. Така свежият зелен вид на хлорофитума ще се запази целогодишно.

Размножаване

Хлорофитумът образува дъщерни розетки. Те се засаждат в отделни саксии, като това е най-лесният начин за размножаване на растението. Добре е да го пресаждате всяка пролет в нова почвена смес и по-широка саксия, за да се разгърне.

Шафран от балкона – как да си го отгледате сами

Снимки: iStock

Коментирай