Аглаонема е зелено растение с много интересни листа. То цъфти с малък и незначителен цвят, но заради фантастичните шарки на листенцата си заслужава специално място в дома или офиса ви. Не е претенциозно и се отглежда много лесно.

Горицвет – как да го отглеждаме

Местоположение и светлина

Аглаонемата се чувства най-добре на шарена сянка. Добре е мястото, на което ще я поставите, да е защитено от течение и да не е изложено на пряка слънчева светлина.

Температура

Най-подходящата температура за аглаонемата е между 22 и 24 градуса. Не издържа студове. Не я оставяйте на балкон през зимата. Не я поставяйте и на земята, защото това също снижава температурата в саксията. Студените настилки не ѝ понасят.

Шефлера – лесна за отглеждане

Почва

Най-подходящата почва за това растение е смес от листовка, чимовка, торф и обикновена градинска пръст на равни части. Наторява се през 2-3 седмици с торове за зеленолистни растения. През зимата не се налага наторяване.

Още по темата

Поливане

В активния период през пролетта и лятото аглаонемата се полива обилно. Водата трябва да е престояла. През зимата се полива оскъдно и по-рядко. През лятото опръсквайте листата, за да повишите влажността.

Растения, които прочистват въздуха вкъщи

Пресаждане

Аглаонемата не расте бързо, заради което не се налага често пресаждане. Правете го веднъж на 3 години, когато растението се е разлистило повече и се нуждае от по-голям съд. Не е нужно саксията да е висока. Достатъчно е да е по-широка и добре дренирана.

Снимки: iStock