Тя, звездата

Неда Лаптева - Да срещнеш гения Стивън Хокинг

Неда разказва за срещата си с астрофизика

15.02.2016г. / 15 40ч.
Михаела Лазарова
Неда Лаптева. Снимка: Личен архив

Неда Лаптева. Снимка: Личен архив

„Научната фантастика може да бъде полезна. Тя стимулира въображението и премахва страха от бъдещето. Въпреки това, научните доказателства могат да бъдат много по-впечатляващи.“ – Стивън Хокинг

Всеки път, щом чуем името или прочетем някоя мисъл на гениалния астрофизик, сякаш се пренасяме на друго място. Там, където властва науката и има хиляди въпроси, на които търсим отговори.

Вдъхновяваща беше и нашата среща с една млада дама на име Неда Лаптева. Тя е прекрасна и не спира да търси отговори на въпроси, свързани с мистерията на Вселената. Неда е на 18 години, ученичка в Руската гимназия в София и преди две години успява да се срещне с астрофизика Стивън Хокинг, на научния фестивал на астрофизиците „Стармус“.

Как се стига до тази среща и предстои ли й нова, вижте в интервюто, което Неда даде специално за читателите на Az-jenata.bg.

Кога и как успя да спечелиш вниманието на гениалния Стивън Хокинг?

Преди две години беше, с въпроса, който му зададох за състезанието и е избрал сред всички останали. А тази година с писмо, което му написах, за да му благодаря.

Какъв бе въпросът, който му зададе?

Ако можеше да пътува във времето, дали би избрал да види миналото и какво е имало преди Големия взрив, или бъдещето и края на цивилизацията.

А той какво ти отговори?

Бъдещето, защото миналото има как да се разбере, а бъдещето няма.

Ако можеш да избираш, къде би предпочела да отидеш – в миналото или в бъдещето и защо?

Мисля, че и аз бих избрала бъдещето, защото то крие много повече тайни.

Какво може да провокира едно 16-годишно момиче да зададе въпрос на велик учен?

Любопитство. Това според мен е едно от най-ценните ни качества, и това което ни мотивира да научаваме повече.

Какво е усещането да се срещнеш с гениален човек като него?

Не знаеш как да реагираш и как точно да се държиш. Но всъщност осъзнаваш, че това са хора точно като нас (почти).

Какви бяха твоите първи впечатления от Хокинг като личност?

Невероятно вдъхновяващо е да видиш такъв човек. Човек с такъв мозък и с такава воля. Също така с чувство за хумор и човечност.

Питала ли си се някога защо измежду хилядите въпроси отправени към него, точно на твоя е избрал да отговори?

Аз знаех, че той би избрал такъв въпрос. Знаех, че той харесва такъв тип теми. Той има страхотно чувство за хумор и стремеж за знание и провокация на вроденото ни любопитство. Въпросът не е конкретен, а много общ и прост, и това е, което го прави и толкова сложен.

Предстои ти нова среща с астрофизика. Кога и как се стигна до поредната покана отправена към теб?

Лятото на 2015 реших да му напиша писмо, в което му благодаря за това, което се беше случило. Скоро след това получих покана за фестивала от организаторите и вечерята с него.

Има ли нещо, което искаш да кажеш на Стивън Хокинг на тази втора среща с него?

Има много неща, които бих искала да кажа. Толкова много, че не знаеш какво да кажеш и забравяш всичко.

Имаш ли любима мисъл на Стивън Хокинг?

Има една мисъл, с която той завършва една своя лекция за черните дупки. Казва, че целта на лекцията е да ни покаже, че изход от тях има и не са този затвор, за който са смятани – затова ако се чувстваме все едно сме в черна дупка, да не се предаваме – изход има. Това е много красиво съобщение според мен.

Друга любима мисъл ми е „Какво е правил бог преди да сътвори Вселената? Създавал е ада за хора, които задават такива въпроси.“

А любима негова теория?

Интересно ми е какво се случва с енергията на черните дупки, когато някоя се изпари.

Кога и как се пробуди в теб интересът към науката?

Не мисля, че е имало някаква конкретна случка, която го е предизвикала. Винаги го е имало, независимо дали съм го осъзнавала или не – това любопитство ни е вродено от много малки и трябва да се стремим да го запазим и да го използваме.

С астрофизика ли мечтаеш да се занимаваш след завършване на гимназията?

Интересна ми е психологията, но от изследователска гледна точка.

Има ли други известни учени, на които се възхищаваш? Някой, на който би искала да зададеш въпрос?

Ученият, на когото може би най-много се възхищавам е Карл Сейгън. Дарвин също. Други са Ричард Докинс, с когото се запознах на предишния фестивал, Нийл ДеГрас Тайсън, който пък ще бъде на този това лято. Определено нямам търпение да се запозная с всички тези хора.

Как реагират твоите приятели и съученици на новината за поредната среща с Хокинг?

Изненадани са и им е любопитно, искат да знаят как се е стигнало до това. Всъщност не беше трудно.


Как мислиш, че изглежда Вселената и дали има по-висши същества от нас?

Има много методи на изследване, които ни показват неща, които не се виждат с просто око. Затова съм сигурна, че има много неща, за които не знаем. Британският генетик Холдейн казва „Не се съмнявам, че в действителност бъдещето ще бъде много по-изненадващо от всичко, което мога да си представя. Подозирам, че Вселената е не само по-странна, отколкото предполагаме, а по-странна, отколкото можем да предположим.“

Дали има по-висши същества не знам. Дали е възможно – да, вероятно. Дали ги има – не знам. Не искам да вярвам или да се надявам. Можем да кажем нещо, когато го знаем. Затова трябва да бъдем още по-любопитни.

Имаш ли любим филм, свързан с физиката, астрономията?

„Интерстелър“ определено е перфектният научнофантастичен филм. Филмът „Контакт“, правен по книгата на Сейгън също е много добър. Много харесвам предаването „Космос“, както оригиналното, така и новото. 

Какво четеш сега?

Чета много неща. Чета мемоара на Кристофър Хичънс, чета книги за философия и психология, много Фройд, а наскоро препрочетох „Малкият Принц“... Също така харесвам научна-фантастика и напоследък чета доста Азимов. Сред любимите ми книги са „Спасителят в ръжта“ и „451 градуса по Фаренхайт“.

За какво мечтае Неда?

Мечтая всички да бъдат щастливи и мили един с друг.

Твоето пожелание към читателите на сайта...

Да бъдат мили едни с други и да не спират да се опитват да знаят повече.

Снимките са предоставени от Неда Лаптева

Коментирай