Тя, звездата

Елена Петрелийска: Малката черна престилка е новата малка черна рокля

Хубавата Елена за кулинарията и нейните страсти

17.06.2016г. / 15 33ч.
Михаела Лазарова
 Елена Петрелийска

Елена Петрелийска

Всеки обича апетитните ястия, но за голяма част от хората, които живеят динамично, думата кулинария означава дълги часове в кухнята и много специални умения. Днес в рубриката ни „Тя звездата“ ще ви представим една пленителна блондинка.

Тя не само обича да готви и да експериментира в кухнята, но е част от най-вдъхновяващия кулинарен проект на Olympus България, наречен „Малката черна престилка“. Представяме ви Елена Петрелийска. Ето какво разказа тя пред екипа ни.

Кога и как започна да се занимаваш с кулинария?

Винаги съм била заобиколена от хора, които умеят да готвят феноменално. Баба ми и дядо ми са професионални готвачи. Да наблюдавам дядо си как приготвя разни неща в кухнята беше истински празник за мен. Той беше от онези не толкова подредени готвачи в кухнята, всичко около него беше храна, хаос, но накрая се получаваше невероятно вкусно.

От неговите движения в кухнята за първи път изпитах интерес към кулинарията. Майка ми, която приготвя страхотни неща, също ми е била вдъхновение много пъти. По-късно, като студентка, заминах да уча в чужбина и там започнах да готвя за себе си.

„Малката черна престилка“, малката черна рокля ли е в кухнята?

Определено да. Всяка жена обича да е красива и да се чувства прекрасна в дрехите си, както когато излиза навън, така и когато е вкъщи. Една малка черна престилка със сигурност може да те накара да готвиш с още по-голямо удоволствие вкъщи.

Защо прие да си част от проекта „Малката черна престилка“?

Приех с удоволствие, защото харесвам продуктите на Olympus, смятам ги за качествени, вкусни, приложими в кулинарията като цяло и в частност приложими в моите ястия. Напълно се вписват в ежедневния здравословен начин на хранене. Приех, защото Olympus ми предложиха прекрасен начин да достигнем до аудиторията и да вдъхновим жените да готвят – кулинарен сериал с лесни за изпълнение и много вкусни рецепти.

Разкажи ни какво се случва до този момент в него.

Вече сме заснели 6 епизода, в които аз приготвям ястия с продукти на Olympus по рецепти на кулинарни блогъри. Тези 6 епизода са само първата част от замисъла на целия проект. До края на годината ще заснемем още няколко рецепти, вдъхновени от хора, които обичат да готвят за близките си.

Екипът, с който снимаме е прекрасен и целият процес, освен че е отговорен е и много забавен.

Как да се чувстваме комфортно и елегантно в кухнята?

Когато стъпим в кухнята с увереност, а не плахо. Като се доверим на сетивата си. Когато смятаме готвенето за удоволствие, а не за задължение. И разбира се всичко това идва, когато сме облечени в малка черна престилка (усмихва се).

Сладко или солено?

Сладко и солено.

Коя е любимата ти кухня?

Нямам. Кулинарията по света е необятна. Би било глупаво да се ограничавам само до едно нещо, което ми е любимо. Харесвам детайли от всяка кухня, които до момента съм успяла да вкуся. Съчетавам ги понякога в ястията си. Така се ражда нещо ново, фюжън.

Има ли готвач със световна известност, с който би искала да готвиш един ден?

Бих била щастлива, ако застана рамо до рамо с най-големите имена в кулинарията. За мен такива са Рене Реджепи, Пиер Ганиер, Феран Адрия, Алекс Атала. Но нека да спомена и едно българско име – шеф Жоро Иванов. Прекрасен човек и професионалист, когото се радвам че познавам лично и от когото мога да черпя кулинарни съвети. С удоволствие бих готвила с него.

Трудно и скъпо ли е да се готви здравословно?

Категорично не. Нито е трудно, нито е скъпо. Абсолютно е постижимо човек да се храни здравословно. Това става, когато го прави осъзнато, когато знае кое не се отразява добре на организма и кое е полезно. Крайностите са безсмислени. Те винаги дават отрицателни последствия след време.

Здравословното готвене е лесно и много бързо – доказателство са нашите видео кулинарни рецепти. Не е и скъпо – всеки сезон идва със своето разнообразие от продукти. Дори само тяхното използване в кулинарията е достатъчно за спазване на здравословен начин на хранене.

Когато не готвиш с какво обичаш да се занимаваш?

Обичам да плувам и да пътувам. Много обичам да се разхождам и в повечето случаи много обичам да правя това сама. От всичко най-много обичам да карам кола, просто да карам, мислейки си невероятно прекрасни неща.

След „Малката черна престилка“ какво следва за теб като по-голям проект?

Може би собствено телевизионно кулинарно предаване (усмихва се). Или пък участие в кулинарен филм.

Има ли известна личност, за която би искала един ден да приготвиш нещо съвършено вкусно?

Има личности по света, на чиито постижения и смелост се възхищавам. Но ако имам само един шанс да сготвя на някого, то бих искала това да е за моя дядо. За мен той значи много повече от всяка една известна личност в кулинарния свят.

Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме успехът, трудът, мисълта, новите идеи.

Ще споделиш някоя твоя любима рецепта с нашите читатели?

Да, разбира се! Рецептата за лазаня с тиквички. (вижте повече тук)

Твоето пожелание към читателите на сайта Az-jenata.bg...

На всички пожелавам вдъхновение, енергия, ентусиазъм, дълбока и силна вяра! Всичко е постижимо! Трябват труд, мисъл и устрем!

Кулинарният сериал на Olympus „Малката черна престилка“ разказва за натовареното ежедневие на една съвременна жена и как е възможно тя да зарадва близките си със здравословна и вкусна храна. Сериалът върви онлайн във Facebook страницата и в YouTube канала на Olympus България. А Елена изглежда наистина вдъхновяващо, облечена в своята малка черна престилка.

Коментирай