Тя, звездата

Паолина Петракиева: Съпругът ми е моят голям герой

Едно вълнуващо интервю с "Мисис България Вселена 2010"

13.07.2016г. / 10 08ч.
Михаела Лазарова
Паолина Петракиева. Снимка: Елиана Василева

Паолина Петракиева. Снимка: Елиана Василева

В приказките принцесите винаги са красиви, добри, помагат на хората. В реалната приказка наречена живот, съществуват такива героини. Днес в рубриката ни „Тя, звездата“ ще ви срещнем с „Мисис България Вселена 2010“ и „Missis Universe 2011“ Паолина Петракиева.

Смело можем да кажем, че облечена в рокля и с корона на главата, тя прилича на принцеса от филмите на Дисни. Носителка е на редица престижни награди, не спира да бъде част от редица благотворителни каузи, но най-голямото ѝ постижение е семейството ѝ. Въпреки динамиката на ежедневието си успява да съчетава семейния живот с този на юрист.

Кулинарията е нейната страст, а в своята страница в социалната мрежа Фейсбук „Вкусни рецепти с Мисис България 2010 Паолина Петракиева“ не спира да вдъхновява с изкусителни блюда. Вижте какво сподели специално за читателите на Az-jenata.bg, Мисис Паолина Петракиева.

В какво настроение ви откриваме?

Винаги позитивно, слънчево и много усмихнато. Ако се поддаваме на негативни мисли и настроения, обричаме на провал всяко наше действие, затова най-малкото, което можем да направим, за да бъде успешен нашият ден, е да го започнем с положителна нагласа и да поддържаме този заряд въпреки всяко препятствие.

Ще ви върна в 2010 година, когато печелите титлата „Мисис България Вселена 2010“. Какви са отговорностите на една Мисис и вашите към днешна дата?

Към тогавашната дата едва ли съм осъзнавала какви са точно отговорностите, които ме очакват. Като всяка млада жена, особено след първа бременност и раждане, и всички последващи промени, исках да доказвам себе си. Да възвърна самочувствието си с нова сила, ако щете да се видя като истинска кралица.

Конкурсът „Мисис България“ е най-престижният форум за омъжени дами, устоял на времето и предразсъдъците. Между нас не съществува понятие като „бивша мисис“. Напротив, с годините ставаме все по-осъзнати, все по-опитни, все по-мъдри, а оттам и все по-полезни.

„Мисис България“ е едно семейство, в което поредната коронована дама не е само за година, тя остава завинаги част от него. Точно тази приемственост е в основата на успеха на нашите благотворителни кампании.

Вие участвате в редица благотворителни каузи. Коя бе последната?

Благотворителните каузи са част от всяко едно наше събитие и можем само да се гордеем с постоянството, екипната работа и сплотеността на нашето „семейство“, за които най-красноречиво говорят устойчивото доверие през годините и постигнатите резултати.

Личните ангажименти, които поемам, отдавна не афиширам, за да не бъдат криворазбрани и опорочени, а последната публична кауза, която подкрепих, бе тази на КГБ (клуб на готините баби, начело с носителките на титлата Мисис Баба), в помощ на студентите в неравностойно положение.

И тук е мястото да спомена, че макар и условно обособени в „кампании“, повечето благотворителни инициативи не се рамкират със срок – те са целогодишни и непрекъснати и всеки, който има добро сърце и желание, може по всяко време да се свърже с нас и да помогне.

Въпреки короната, личните и професионални постижения, вие сте успели да запазите вашата скромност. Каква е тайната?

Отново благодаря, че сте забелязали и тази моя характеристика. Тя е отражение на моето възпитание, за което изцяло заслуга имат родителите ми. Това е нещо, което, колкото и банално да звучи, се учи през първите 7 години и поставя здрава основа, на която веднъж стъпил, човек трудно може да рискува да се главозамае.

                       Паолина Петракиева с голяма си дъщеря Божидара.

Имате две прекрасни деца. Как ви променя майчинството?

Благодаря Ви! Те наистина са нашето най-голямо богатство и смисълът на живота ни! Според мен, майчинството не е нещо, за което можеш да бъдеш подготвен. То те връхлита като вълна и само от теб зависи дали ще овладееш и подчиниш енергията, за да бъдеш винаги на гребена на тази вълна.

Това разбира се, не е лесно и се постига единствено с времето и опита, а любовта е зарядът, който ти дава неизчерпаема сила, дори и само с 2 часа сън, да посрещнеш утрото с усмивка и да продължиш стремглаво напред.

На какво ви учат децата?

Точно тази промяна, която преобръща целия ти свят, става много по-приятна и по-лесно преодолима, с участието на децата. Те учат на търпение, на самоконтрол, на нови рекорди, колко дълго можеш да бъдеш извън контрол, на неща, които в забързаното ежедневие сме забравили да изживяваме, на мигове, на които сме пропуснали да се насладим. Децата ни учат как да живеем истински, смислено и щастливо.

А вашите ценни уроци, които бихте искали да им предадете?

Човек учи своите уроци цял живот. Въпросът е да предадем най-доброто от наученото до момента на децата си. Като всяка майка бих искала да възпитам у тях почит към основните морални ценности и добродетели, които изграждат човека като личност – уверена, уважавана и ярка. Много държа на реда и организираността, на дисциплината, на ученолюбивостта, на честността. Моя основна цел е децата ми да бъдат високообразовани, самите те да имат желание за това, и то да ги прави щастливи.

Знаем поговорката „насила хубост не става“, затова се радвам, че избрахме най-подходящото училище за нашата по-голяма дъщеря, където у нея се изгради още от предучилищен клас, едно огромно желание и жажда за познания. Това улеснява и нашата задача като родители, защото сме спокойни, че времето, в което детето ни не е с нас ще получи ако не по-добро, то поне същото внимание и грижа, които да го обогатяват, а не да го ощетяват.

На по-късен етап, живот и здраве, стремежът ми ще бъде да ги предпазя всячески от грешките, които аз съм допускала, от разочарованията, които съм преживявала. Добре зная обаче, че всеки има собствен път и дори да не се вслушват в моите съвети, най-ценният урок ще бъде да ги науча да слушат сърцето си и, че най-правилната посока е тази, която ще ги направи преди всичко щастливи.

      Паолина Петракиева със съпруга си Христиан Петракиев и тяхната дъщеричка Божидара

Как успяхте да влезете във форма след двете раждания?

Благодаря, но все още съм далеч от „перфектната форма“ (усмихва се).. Привърженик съм на здравословното отслабване, а не на резките промени в кратък срок. За да не се стресира организмът ни, всичко трябва да става плавно и добре обмислено. По този начин постепенно се възвръща еластичността на кожата, без негативните отпечатъци като стрии и „излишна кожа“, които са задължителен страничен (д)ефект при ударното сваляне на килограми.

Динамиката на ежедневието, спортът и правилното хранене помагат да възстановим формата си бързо и безболезнено. Но вярвам, всички ще се съгласят, че най-мотивиращо действа вниманието на любимия човек, който тайно се надява да продължи да бъде обграден от нашата женственост, дори и след няколко раждания.

Как минава един ваш ден?

От доста време насам за мен денят не е само 24 часа, нощта не е 8 часа сън, седмицата никога не приключва в 17:00 в петък... Когато има задачи за вършене, няма значение дали денят е почивен, дали е ден или нощ, но и обратното – ако децата имат нужда от нас, от нещо, което ще ги направи щастливи, например в работен ден, в 14 на обяд, по средата на седмицата, то няма по-важно от тяхното развълнувано личице и блясък в очите.

Именно затова, въпреки че образованието ми е юридическо, аз съм избрала безрезервно да помагам на съпруга си в семейните бизнес проекти, вместо да гоня прекомерни амбиции и самостоятелна кариера. Моята отдаденост е изцяло към семейството и това е, което ме прави щастлива.

Какво се крие зад личността на една истинска жена? А на една Мисис?

Зад личността на една истинска жена се крие многогодишен опит, усилия и постоянство. А зад личността на една „мисис“ – всичко това, но два пъти повече. Защото и очакванията са два пъти повече, а задачите два пъти по безброй!

И ако една истинска дама, в даден момент от живота си достигне своето съвършенство, след което ѝ остава само да го поддържа, то една Мисис и майка, има много по-тежка мисия. Тя трябва да се справи с предизвикателството да бъде изрядна домакиня и къщовница, да създава и гради уюта на дома и семейната атмосфера.

В същото време не бива да губи своята привлекателност и осанка на кралица, във всяка ситуация трябва да съумява да изглежда „върхът“ и да бъде на върха!

Паолина Петракиева със съпруга си Христиан Петракиев и техните две момичета Божидара и Каприана.

Това, което малко хора предполагат за вас е, че въпреки перфектната си фигура обичате хубавата храна, изкусителните десерти. Но не само да ги дегустирате, но и да ги приготвяте. Откъде е тази любов към кулинарията?

Наистина и аз съм забелязвала почудата у хора, които не ме познават, но страстта ми към кулинарията е факт. Интересът ми към това вкусно хоби датира от най-ранна детска възраст, от семейството ми. На първо място за нашето здраве е от особено значение да разпознаваме качествената храна.

Да изискваме и консумираме само истински и проверени продукти е правило. Нашето търсене определя предлагането и от нас зависи да спрем отровите, с които пазарът се залива от години. Аз съм израснала в подножието на Витоша, сред екологично чиста природа, градински плодове и зеленчуци, и добре познавам истинския им вкус. Всяко отклонение от него е неприемливо за мен.

Същото е и с ресторантите – когато нещо не отговаря на критериите и очакванията ми, предпочитам сама да си го приготвя, ако не ми е познато, да се науча, ако не успея от първия път – да опитвам докато не улуча. Това е моето хоби. Интересно ми е, забавно е и за децата, а резултатът събира цялото семейство, за да дегустира и оцени експериментите ми.

Мислили ли сте да издадете някой ден и книга с ваши специалитети?

Да, това е една моя мечта, която се надявам някой ден да реализирам, но на този етап далеч не е назрял моментът за това. Още много хляб трябва да омеся, още много десерти да изгоря и още много деликатеси да сътворя, за да достигна толкова високо ниво, че да мога спокойно и уверено да обобщя и предам наученото.

Какво най-често приготвяте за любимите ви хора?

Зададох този въпрос на мъжа ми, а той отговори обективно – омлет. Всъщност историята на този омлет започна, откакто той ми го направи една прекрасна сутрин. До този момент никога нищо не беше приготвял, но както винаги, желанието му да ме изненада, прави чудеса.

И така, в стремежа си да запазя този красив момент, стана традиция за закуска да си правим от нашия омлет. Освен любовта, с която го приготвя, съпругът ми беше измислил негов си вариант, който аз в последствие само надградих.

И за да не мъча любопитството ви повече, ще споделя тази толкова любима и лесна рецепта. (рецептата може да видите тук).

                                           Паолина, Христиан и Божидара.

Как ви допълва партньорът като личност?

Колко навреме заговорих за него, още от предходния въпрос (усмихва се). Вярвам в съдбата и в това, че всеки от нас има своята половинка. За 8 години брак сме били изправени пред много и различни изпитания, но фактът, че и до ден днешен сме рамо до рамо, в добро и зло, и въпреки всичко, е доказателство, че вървим в правилната посока.

Съпругът ми е моят голям герой, моята опора, моята най-голяма любов, а заедно с двете ни приказни момичета – моето всичко! Допълва ме във всяко едно отношение, аз не съм перфектна, нито той е, но заедно сме едно съвършенство. Ако приемем, че животът е игра, то ние с нашия партньор трябва да изградим отбор.

И по всички правила отборът трябва да е единен и да се допълва, за да спечели. Това е нашата стратегия за успех – да се подкрепяме взаимно. Дори в ежедневието, въпреки че той е много по-точен, организиран и въобще мой водач, за наглед дребни детайли, разчита именно на мен.

За нас с пълна сила важи мотото, че зад всеки успял мъж стои една силна жена, и бих допълнила, че зад самочувствието на всяка истинска съпруга, стои един истински любящ съпруг!

Какво обичате да правите в свободното си време?

В свободното си време обичам да пътувам със семейството си. Това ме зарежда с много положителни емоции и усмивки. Когато сме вкъщи пък обичаме да се изпитваме, състезаваме и доказваме кой знае повече. Все неща, които ни разтоварват, доставят удоволствие, но и са достатъчно полезни за ума.

Със сигурност денят ви минава динамично покрай семейството и служебните ви ангажименти. Как успявате да намерите баланса?

Балансът се търси и намира във времето, понякога и цял един живот не стига за това. За мен „златната среда“ е химера, но за да я надхитрим и да не ни изиграе лоша шега, трябва да не спираме да я търсим, да не губим темпото, да не изпадаме в застой, а да бъдем в непрекъсната и градивна динамика.

Балансът се измерва с положителната оценка на любимите хора около нас, с одобрението на добре свършената работа, с оправданите очаквания. Всички тези критерии обаче, не биха имали никаква стойност ако не са резултат от нашето желание, ако не ни носят удовлетворение и радост.

В този смисъл бих определила баланса като едно живо ядро на целостта, към което да се стремим, да бъдем нащрек и неговия пулс да уловим, за да издържим.

Ако надникнем във вашия гардероб ще открием...?

Ще откриете, както обичам да казвам „ред в хаоса“ и ако имате късмет, може нищо да не ви падне на главата! Може би само аз си знам кое къде ми е, но пък в това се крие очарованието на личното ни пространство, нали?!

Колкото и да подреждам „под конец“ и по цветове тоалетите си, след два дни излизане и приготвяне в последния момент, те вече „не са това, което бяха“. Мисля, че всяка жена трябва и заслужава да има гардеробна като в магазин, и да вижда като от витрина своята съкровищница!

                    Паолина с нейната майка Капка Амзина и  с  дъщеричката си Божидара.

Ще споделите ли някои от малките ви трикове за красота?

От личен опит мога да определя като фактор номер едно за красота – сънят. За да функционира нормално, организмът ни се нуждае от възстановителен период на спокоен и добър сън. Често се шегуваме, че „от сън спомени няма“, но не бива да подценяваме и пренебрегваме качествения си сън, за да бъдем свежи и красиви.

На второ място, не е тайна, че за да имаме красив външен вид е важно какво приемаме отвътре. Плодовете, витамините, качествените продукти и спазването на култура на хранене, обуславят начина, по който ще изглеждаме. И не на последно място, редовната грижа за нашето тяло – духовна и физическа, гарантира дълготрайни резултати, от които няма да се отделим от огледалото и то винаги ще бъде наш приятел.

Конкретни съвети за красота, на които не изневерявам са: При излизане, задължително нанасям основа и фон-дьо-тен със слънцезащитен фактор минимум 35. Така не само предпазвам лицето си от мръсните частици, които запушват порите, но и от вредните слънчеви лъчи, които макар да не усещате целогодишно, дават негативно отражение върху релефа, пигментацията и въобще сияйният вид на кожата ни.

Разбира се, вечер не бива да пропускаме да го отстраним, като почистим с подходящ дълбоко разгримиращ продукт и освежим с тоник.

Мечтаете за....?

Този въпрос ме накара да се върна към отговорите, които дадох до момента и нямаше как да не забележа, че най-често употребяваната от мен дума бе „време“. И да, мечтая за време, време за всички страхотни моменти, които ни очакват, време да остарявам по най-красивия начин с моя любим, време да се радваме и споделяме живота на своите деца.

Мечтая за свят, в който да нямам страхове и да заспивам сладко, както когато бях дете... Моля се да сме живи и здрави, за да сбъдваме мечтите си!

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg...

Не е тайна, че за да бъдем уверени и шеметно красиви, трябва да залагаме преди всичко на своя индивидуализъм. Затова моето послание към читателите на Az-jenata.bg, е да не следват сляпо всевъзможни тенденции и „модерни“ течения, а да открият и носят това, което им отива, със собствен почерк и стил.

Да не забравят, че най-красивата жена е тази, която виждат сутрин в собственото си огледало, а най-силното оръжие – най-искрената им усмивка.

Снимки: Елиана Василева, Хайлайф  и  личен архив

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
Gogo ( преди 7 години )
Мъжът й Христо е пълен *** и тя си го знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 3 rate down comment
Lavley90 ( преди 7 години )
9 rate up comment 5 rate down comment
Wowww ( преди 7 години )
12 rate up comment 4 rate down comment
Di ( преди 7 години )
Истинска прелест! Хубаво е,че все още има такива момичета! много интелигентно и красиво интервю,пиша ви 6+
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12 rate up comment 3 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Мъжът и е с много актуален вид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар