Нежна като цвете

Правилната грижа за суха кожа на лицето през зимата

Какво да правим през деня и през нощта

10.01.2019г. / 09 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

При екстремно ниските температури през зимата една от зоните на тялото страда най-много, тъй като е в пряко съприкосновение с ледения сух въздух. Това е кожата на лицето.

Колкото и дебело облечени да сме, колкото и добре да сме скрили всяка друга част от тялото, лицето остава на показ. Кожата започва да страда, да се лющи, да създава усещане за опънатост. Често последиците от прекалено сухата кожа през зимата се наблюдават след поставяне на грима, по-специално фон дьо тена.

Ако имате суха кожа, никога не правете тези неща!

След като го нанесете ще забележите фини линии, които той очертава. Това са нацепените зони вследствие на студа и неправилната грижа за кожата през този сезон.

Как правилно да хидратираме през деня?

Не взимайте прекалено горещи душове

Трудно е да устоим на желанието да се потопим в горещата вана или да вземем горещ душ, когато навън е толкова студено. Колкото и примамлива да е тази представа, не се поддавайте. Горещата вода е вредна както за кожата, така и за косата. Тя предизвиква пресушаване и напукване на кожата, водещо до болезнени раздразнения.

Използвайте мощен овлажнител

Ако през лятото сте свикнали да ползвате по-лек овлажнител, през зимата е времето, в което да преосмислите тази практика. По-плътните и наситени хидратиращи кремове са продуктите, които се отразяват добре на кожата през зимата. Те трябва да съдържат повече натурални масла, които да проникват в дълбочина, за да предпазят кожата от вредното влияние на студа и сухия въздух.

Използвайте хидратиращ грим

През лятото използваме по-леки и матиращи козметични продукти и гримове, за да прикрием лъщенето, изпотяването и омазняването, причинени от горещината. През зимата пък е необходимо да сменим този подход, тъй като условията са други. Преминете на грим със специално добавени хидратиращи съставки, така че да дадете възможност на кожата да се възстановява през целия ден.

Как правилно да хидратираме през нощта?

Измивайте лицето само вечер

Свързани статии

Ако през топлите месеци сте спазвали друга рутина, включваща измиване 2-3 пъти дневно, за да намалите омазняването и изпотяването, през зимата можете да сведете миенето с измиващи продукти до веднъж на ден, за предпочитане вечер.

Как да запазим кожата и косата си свежи през зимата?

За предпочитане е да се употребяват измиващи продукти, хидратиращи и щадящи кожата и неизискващи изплакване, тъй като допълнителното мокрене с вода след това предизвиква сухота и раздразнение.

Хидратирайте в дълбочина

Включете в рутината си преди лягане нощен крем за дълбоко овлажняване. Така ще дадете възможност на кожата си да се възстанови от стреса през деня и да регенерира клетките си, да запази еластичността си и да остане млада по-дълго.

Инвестирайте в пречиствател на въздуха, който овлажнява

Не само козметиката, която използвате, е от значение за кожата. Важна е и атмосферата в жилището ви и най-вече в помещението, в което спите. Ако въздухът е прекалено сух през зимата заради отоплението, кожата страда. Затова би било добре да инвестирате в пречиствател за въздух, който ще донесе ползи не само на кожата ви, а на целия ви организъм.

Коментирай
Свободно време