Здраве и красота

Спасяване на кожата през зимата

Как да направим кожата здрава и жизнена в студеното време?

27.10.2015г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

През зимата кожата се нуждае от специални грижи. Студът, вятърът и сухите условия правят кожата болезнено напукана, лющеща се и дехидратирана. За да се справите с всички тези проблеми, трябва да се погрижите за кожата си по специален начин.

Избягвайте горещите душове

Едно от най-приятните неща, които повечето от нас правят през зимата е да се обливат с горещ душ. Колкото и приятно и сгряващо да е това, то не е полезно за кожата. По-добре е да се къпете с хладка вода и възможно най-нежен и неагресивен сапун.

Овлажнявайте всеки ден, докато самата кожа е влажна

Хидратирането е рутина, която не трябва да се забравя. Използвайте хидратиращи продукти всеки ден, докато кожата ви е мокра. Така влагата се задържа най-ползотворно в кожата.

Мажете се обилно с мед и зехтин

Медът има страхотни свойства за кожата. Зехтинът е мощен хидратант. И двата продукта имат силни антиоксидантни свойства. Можете да си направите маски за цялото тяло с мед и зехтин. Ако добавите и малко прясно изцеден лимонов сок, ще превърнете кожата на лицето в истинска красота.

Снимка: iStock

Измивайте кожата с мляко

Неслучайно Клеопатра се е къпела с прясно мляко. Можете да си правите топла вана с мед и мляко, в която да киснете като кралска особа поне час. Млякото прави кожата мека, млада, еластична и здрава.

Правете си вана и с овесена каша

Това средство за разкрасяване на кожата, особено в студени месеци, е древно, колкото и това на Клеопатра. Овесената каша овлажнява, почиства, а антиоксидантите и противовъзпалителните й свойства предпазват кожата от възпаления и стареене.

Ексфолирайте

Ексфолиране с мед, сол или захар е прекрасен начин да отстраните мъртвите клетки, придаващи изморен и лош вид на кожата.

Смесете 2 лъжички сол или захар с 1 лъжичка мед. Добавете съвсем малко вода и разбъркайте. След това нанесете сместа върху кожата и втрийте с кръгови движения, за да премахнете мъртвия слой клетки. Правете това 2 пъти седмично и кожата ви ще сияе дори през зимата.

Коментирай