Нежна като цвете

7 лесни начина да стимулирате растежа на ноктите

За дълъг и здрав маникюр

17.09.2019г. / 12 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искате да имате здрави и дълги нокти, които да не се разслояват и чупят? Искате да растат колкото се може по-бързо и да не се огъват? Тогава трябва да направите някои промени в рутината си в грижата за маникюра. Той ще ви се отплати подобаващо.

Какво трябва да знаем за лаковете за нокти

Дръжте ги далеч от вода

Колкото по-дълго потапяте ноктите си във вода, независимо по каква причина, толкова по-лесно ще се чупят те. Освен това ще растат по-бавно. Избягвайте честото миене на съдове без предпазни ръкавици. Освен водата, препаратите за измиване са другият вреден фактор, който оказва вредно влияние върху здравето и състоянието на ноктите.

Ползвайте пилата за нокти правилно

Повечето жени погрешка ползват пилата по начин, който уврежда ноктите. Вместо да пилите ноктите напред-назад, постарайте се да движите ръката си само в едната посока, като след всяко движение вдигате инструмента и повтаряте пак в същата посока. По този начин избягвате „разрошване“ на нокътя и неговото разслояване, което го прави уязвим и податлив на счупвания.

Лакирайте колкото се може по-малко

Ако искате ноктите ви наистина да са здрави и да растат бързо, избягвайте лакирането колкото се може повече. Това се отнася за всички видове лак, най-вече за дълготрайния геллак, който влияе най-пагубно на нокътя.

Как да възстановите ноктите от гел лака?

Подхранвайте кутикулите

За да растат здрави, ноктите се нуждаят от правилната грижа още в основата си. Затова е необходимо да подхранвате кутикулите, за да подсилите растежа на бляскави и твърди нокти. Най-подходящите масла за целта са бадемовото, маслото от ший, кокосовото масло.

Свързани статии

Придържайте се към здравословна диета

Подхранването на кожичките на ноктите не е достатъчно. Трябва да се вгледате още по-навътре в източника на вещества, необходими за правилното изграждане на нокътя и това е храната, която консумирате. Хранете се здравословно, като наблягате на антиоксидантите, омега-3 мастните киселини, магнезия, витамин Е. Всички те участват в изграждането и подхранването на ноктите.

Винаги изрязвайте ноктите

Колкото и да ви харесва да поддържате дълги нокти, режете ги от време на време. Това стимулира техния растеж и ги предпазва от развитие на микроорганизми и гъбички.

Прилагайте домашни средства за подхранване

Както подхранвате косата и кожата си с домашни маски и продукти, правете същото и с ноктите си. Те се нуждаят от благата, които природните продукти могат да им дадат.

Тук можете да видите някои много полезни маски за маникюра.

Коментирай