Книги

Биографията на световноизвестния комик Джон Клийз излезе на български език

Посветил живота си на анализ на комедията и на сатирата, Джон Клийз ни представя биографията си по интересен и невероятно забавен начин

21.03.2023г. / 08 10ч.
Михаела Лазарова
Биографията на световноизвестния комик Джон Клийз излезе на български език

Биографията на световноизвестния комик Джон Клийз излезе на български език. Тя носи заглавието „Както и да е…“ и се разпространява от издателство РИВА. Джон Клийз е известен у нас най-вече с ролите си във филмите „Фолти Тауърс“, „Риба наречена Уанда“ и с участието си в колектива на „Монти Пайтън“. Според собствените си признания обаче, той не е толкова актьор, колкото сценарист.

Посветил живота си на анализ на комедията и на сатирата, Джон Клийз ни представя биографията си по интересен и невероятно забавен начин, започвайки от първия си публичен провал на сцената в началното училище. Разказва за еволюцията на собственото си творчество, като цитира много от легендарните си скечове, както и по-малко познати сцени, някои от които дори не са видели бял свят.

Проницателен и изключително интелигентен, Джон Клийз не само забавлява читателя, но и го обогатява с всяка своя мисъл. В „Както и да е…“ читателите ще научат и за личния живот на Клийз, включително за неговите интимни връзки и борбата му с тревожността и депресията. Според критиците книгата обаче преди всичко чества любовта му към комедията и опита му в развлекателната индустрия.

Джон Клийз е британски комик, кинорежисьор и сценарист, известен като член на комедийната група Монти Пайтън и като Базил Фолти в сериала „Фолти Тауърс“. Клийз е учил в Кеймбридж с Греъм Чапман, друг член на Пайтън. По-късно е изгонен от Клифтън колидж в Бристол, където използва боядисани стъпки да накара статуята на маршал Дъглас Хейг да изглежда сякаш е слязла от пиедестала си и е отишла до тоалетната.

Повечето от прочутите му роли са с Майкъл Палин, за когото казва, че му е любимият от групата. Когато напуска Пайтън, Клийз постига може би най-големия си успех в ролята на ужасния притежател на хотел Базил Фолти в сериала „Фолти Тауърс“.

Печели награда BAFTA, както и номинации за „Златен глобус“ за най-добър актьор в мюзикъл или комедия и „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий за филма „Риба, наречена Уанда“.

Коментирай