Меню

Свинско по китайски със сладко-кисел сос

24 юли 2015 | 12:34 | Илияна Николова
5 от 5 гласа
Добави в любими
2 кг свинско, нарязано на средни късове
1 чаена лъжичка сол
¼ чаена лъжичка бяла захар
1 чаена лъжичка соев сос
1 белтък
2 стръка зелен лук, нарязан на ситно
500 мл олио за пържене + 1 супена лъжица
½ чаша царевично нишесте
3 стръка целина, нарязани на кубчета или кръгчета
1 средно голяма зелена чушка, нарязана
1 средно голяма глава лук, нарязана 
сол и захар на вкус (за зеленчуците)
За соса:
1 чаша вода + ¼ чаша
¼ чаена лъжичка сол
¾ чаша бяла захар
1/3 чаша ябълков оцет
¼ чаша кетчуп
½ чаена лъжичка соев сос
200 г ананас от консерва, отцеден и нарязан
2 супени лъжици царевично нишесте
2 ч.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Поставете месото в купа. Смесете го с 1 чаена лъжичка сол, ¼ чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка соев сос. Смесете белтъка със зеления лук. Добавете към месото, покрийте с капак и оставете в хладилник за 1 час.

Загрейте котлона на силна температура. В голяма тенджера излейте олиото. Месото ще се пържи на маслена баня, затова ви е нужна толкова мазнина.

Покрийте месото с ½ чаша царевично нишесте, след това запържете в сгорещеното олио за около 10 минути, докато покафенее равномерно. Отцедете върху хартиена кърпа.

Отделно загрейте едната супена лъжица олио в тиган на средна температура. Разбъркайте в него целината, зелената чушка, лука и гответе, докато зеленчуците омекнат. Подправете със сол и захар. Отстранете от огъня и оставете настрана.

В голяма тенджера смесете 1 чаша вода, ¼ чаена лъжичка сол, ¾ чаша захар, ябълковия оцет, кетчупа и ½ чаена лъжичка соев сос. Оставете соса да заври и след това сложете месото в него като разбъркайте добре, за да полепне равномерно. Добавете сместа с целината и парченцата ананас.

Нека се готви за малко, след което добавете 2 супени лъжици царевично нишесте и още ¼ чаша вода, за да се сгъсти. Гответе, докато ястието е напълно готово.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай